Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prebieha výstavba prvých 3D tlačených rodinných domov v USA

Prebieha výstavba prvých 3D tlačených rodinných domov v USA
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

3D tlačená architektúra sa posúva k serióznemu riešeniu bývania aj vďaka novému projektu, ktorý sa blíži k úspešnému koncu. Spoločnosť Icon totiž v texaskom Austine stavia prvé 3D tlačené rodinné domy v USA, ktoré sa dajú zakúpiť za cenu približne od 450 000 dolárov.

Stavebná spoločnosť Icon vytvára projekt v spolupráci s developerom 3Strands, pričom tieto 3D tlačené domy navrhli architekti zo spoločnosti Logan Architecture. Projekt pozostáva z výstavby niekoľkých rôznych typov rodinných domov, ktoré majú v dispozícii dve až štyri spálne. Spoločnosť Icon už uskutočnila bytový projekt v Mexiku, no výstavba v Texase je úplne odlišná. Zatiaľ čo mexické domy boli koncipované ako dostupné bývanie, tieto nové domy sú zjavne zamerané skôr na majetnejších záujemcov.

3D tlač každého domu  trvala päť až sedem dní.

Okrem toho sa americké 3D tlačené domy vyznačujú hybridnou konštrukciou. Prvé poschodie domov je 3D tlačené pomocou 3D tlačiarne Vulcan od spoločnosti Icon, ktorá funguje na obvyklej metóde extrúzie cementovej zmesi po vrstvách a vytvárania konštrukcie hrubej stavby. Druhé poschodie je postavené pomocou tradičných metód a obsahuje drevený rám, takže domy nie sú úplne 3D tlačené.

Podľa spoločnosti Icon bolo prvé poschodie týchto vysoko energeticky efektívnych domov 3D tlačené pomocou vlastného pokrokového materiálu, ktorý je pevnejší a trvácnejší ako tradičné stavebné materiály. Technológia 3D tlače by tak mala poskytnúť bezpečnejšie a odolnejšie domy, ktoré sú navrhnuté tak, aby odolávali požiaru, povodni, vetru a iným živlom. 3D tlačené domy sa pritom dajú postaviť v priebehu niekoľkých týždňov.

Dokončuje sa výstavba 3D tlačených rodinných domova očakáva sa, že budú pripravené na obývanie v lete tohto roka.

Interiéry domov v Texase majú rozlohu 92 až 185 metrov štvorcových. Dizajnéri sa snažili vytvoriť moderný interiér s jednoduchou materiálovou paletou prírodných drevín, kovovými povrchmi a dlaždicami, ktoré odrážajú miestne trendy. Domy majú tiež veľké kryté predné verandy, otvorené priestory a až štyri kúpeľne, ako aj vysoko výkonné systémy pre vykurovanie, vetranie a klimatizáciu.

Stavebné práce stále prebiehajú a tím očakáva, že prvé 3D tlačené rodinné domy budú hotové a pripravené na to, aby sa prví kupujúci mohli do nich začať sťahovať v priebehu „tohto leta“.

Štrukturálne domy pozostávajú z prvého poschodia vytvoreného pomocou 3D tlače a horného poschodia postaveného pomocou tradičných stavebných metód.