Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Číne postavili 10-poschodový bytový dom len za jeden deň

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Montované bytové domy z prefabrikátov sú navrhnuté tak, aby sa dali veľmi rýchlo postaviť. Avšak len ťažko by sme na svete našli budovu, ktorá by bola postavená tak rýchlo, ako nedávno dokončený 10-poschodový dom, ktorý zmontovala čínska spoločnosť Broad Group za jeden deň, respektíve presnejšie za 28 hodín a 45 minút.

Výškový bytový dom bol postavený v Changsha v Číne pomocou prefabrikovaného konštrukčného systému Living Building od spoločnosti Broad Group. Jednou z najpríťažlivejších vecí na tomto systéme je, že každý stavebný modul má po zložení rovnaké rozmery ako prepravný kontajner. Vďaka tomu je veľmi ľahké ho prepraviť takmer kdekoľvek na svete pomocou bežných spôsobov prepravy.

Každý modul je prefabrikovaný v továrni a pozostáva z konštrukcie z nehrdzavejúcej ocele, ktorá obsahuje elektroinštaláciu, izoláciu, zasklenie a vetracie systémy (spoločnosť Broad Group je tiež špecialistom na vetracie systémy). Zjednodušene povedané, základnou myšlienkou je, že skupina týchto modulov veľkosti prepravného kontajnera sa privezie na stavenisko a podľa potreby sa naukladajú na seba a priskrutkujú na miesto. Potom sa moduly pripoja k elektrine a vode a sú pripravené na použitie.

Tento 10-poschodový bytový dom bol zmontovaný za 28 hodín a 45 minút v čínskom meste Changsha pomocou prefabrikovaných stavebných modulov.

Ako sa dá vidieť na zverejnenom videu na začiatku článku alebo TU, spoločnosť Broad Group samozrejme použila na tento projekt malú armádu stavebníkov a najmenej tri žeriavy, aby sa urýchlila a dokončila úloha v prísne ohraničenom časovom rámci. No stále ide o pozoruhodný úspech a aj na bežnom stavenisku s typickým počtom stavebníkov by sa pomocou tohto systému mohla veľmi rýchlo vynoriť nová výšková budova.

Spoločnosť Broad Group tvrdí, že jej prefabrikovaný konštrukčný systém je veľmi trvanlivý, odolný voči zemetraseniu a v prípade potreby ho možno demontovať a premiestniť inde. Spoločnosť tiež tvrdí, že sa z neho dajú postaviť nielen bytové domy, ale aj internáty, hotely, nemocnice a ďalšie budovy.

Spoločnosť je ešte ambicióznejšie a ráta s tým, že tento systém by sa mohol dať použiť na výstavbu až 200 podlažných výškových budov. Len pre uvedenie na správnu mieru, najvyššia výšková budova na svete Burj Khalifa má 163 poschodí.

Spoločnosť Broad Group tvrdí, že jej prefabrikovaný stavebný systém sa dá použiť na výstabu bytových domov, internátov, hotelov, nemocníc a ďalších budov.