Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvá 3D tlačená škola na svete rieši nedostatok tried v Afrike

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prostredníctvom viacerých priekopníckych projektov po celom svete sa začína ukazovať, že vďaka 3D tlači môže byť výstavba budov oveľa nákladovo a časovo efektívnejšia. Africká spoločnosť 14Trees teraz využila túto technológiu na výstavbu prvej 3D tlačenej školy na svete v Malawi, kde študenti zasadli do lavíc koncom minulého mesiaca.

14Trees je spoločným podnikom britskej spoločnosti CDC Group a nadnárodnej stavebnej spoločnosti LafargeHolcim, pričom jeho snahou je vyriešiť nedostatok domov a škôl v Afrike. Rovnako ako v prípade iných 3D tlačených stavebných projektov, aj v tomto prípade sa pomocou veľkého extrudéra formujú konštrukcie stien pred finálnym dokončením stavby, kedy kvalifikovaní pracovníci pridajú okná, dvere, strešné krytiny a ďalšie veci.

Prvá 3D tlačená škola na svete chce pomôcť riešiť nedostatok tried v Afrike.

Tento prístup môže výrazne skrátiť čas výstavby, znížiť finančné náklady a aj dopad na životné prostredie je nižší. Spoločnosť CDC Group tvrdí, že táto technika znižuje ekologickú stopu pri výstavbe nových budov až o 50 percent. Spoločnosť 14Trees začala rozširovať svoje pôsobenie v Afrike koncom minulého roka a nedávno dokončila prvý „cenovo dostupný“ 3D tlačený dom v Afrike, ktorého steny boli postavené len za 12 hodín.

Okrem nových domov sú v Malawi potrebné aj nové školy, pričom UNICEF odhaduje, že vybudovanie chýbajúcich 36 000 tried v krajine by trvalo 70 rokov. S pomocou 3D tlače spoločnosť 14Trees verí, že tento nedostatok by sa mohol vyriešiť už za 10 rokov.

Vyučovanie na prvej 3D tlačenej škole na svete v Malawi sa začalo 21. júna.

Prvá škola 3D tlačená škola bola postavená v okrese Salima a jej steny boli vytlačené len za 18 hodín v porovnaní s niekoľkými dňami, ktoré si vyžadujú konvenčné stavebné metódy. Potom bol oficiálne presunutá do dedinskej komunity v zóne Yambe, pričom prvé vyučovanie sa začalo 21. júna.

Po prvej 3D tlačenej škole na svete, ktorá bola v Malawi dokončená, chce spoločnosť 14Trees teraz nadviazať na tento dôkaz úspechu konceptu ďalšími projektmi v Keni a v Zimbabwe. V Madagaskare boli tiež oznámené plány na výstavbu 3D tlačenej školy, ktorá tak stratila nárokované prvenstvo, keďže jej výstavba sa uskutoční až niekedy v priebehu tohto roku.

Po dokončení prvej 3D tlačenej školy na svete v Malawi spoločnosť 14Trees dúfa, že podobné projekty zrealizuje v Keni a v Zimbabwe.