Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

IT GALA 2022: Poznáme slovenských technologických „Oskarov“

IT GALA 2022: Poznáme slovenských technologických „Oskarov“
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 10. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už po dvadsiaty raz sa na spoločenskom podujatí IT GALA odovzdávali prestížne ocenenia. Nominovaní kandidáti súperili o ocenenia v štyroch kategóriách.

IT OSOBNOSŤ

IT Osobnosťou roka 2022 sa stal Ivan Makatura, ktorý pôsobí ako generálny riaditeľ Kompetenčného a certifikačného centra kybernetickej bezpečnosti od jeho vzniku v roku 2020. V oblasti informačnej bezpečnosti a riadenia IT pracuje vyše štvrťstoročie. Má mnohoročnú prax ako riaditeľ odboru bezpečnosti v bankách a v nadnárodných konzultačných službách. Ako súdny znalec v odvetví Bezpečnosť a ochrana informačných systémov je zapísaný v Zozname znalcov, tlmočníkov a prekladateľov Ministerstva spravodlivosti SR. Je certifikovaným audítorom informačnej a kybernetickej bezpečnosti.

Zdroj: IT GALA 2022

IT PROJEKT

V kategórii IT projekt roka 2022 si ocenenie odnáša CyberGame z dielne Národného centra kybernetickej bezpečnosti SK-CERT. Ide o prvú originálnu slovenskú kyberbezpečnostnú CTF hru (Capture the flag – boj o vlajku). Hra má 10 scenárov s 56 úlohami, pričom úlohy na seba logicky nadväzujú. Zaujímavé sú štyri hracie úrovne. Malvérová analýza vedie hráčov k zisteniu, ako škodlivý kód funguje. Kryptografia a obfuskácia (zahmlievanie zdrojového kódu) núti hráčov dešifrovať kódované alebo zahmlené informácie. Forenzná analýza ich zasa nabáda hľadať digitálne stopy v nazbieraných dátach. OSINT analýza je analýza otvorených zdrojov a informácii na internete, vedúcich k vlajke. Hra je určená pre programátorov, gamerov, študentov, odborníkov kybernetickej bezpečnosti, učiteľov i širokú verejnosť.

Zdroj: IT GALA 2022

IT PRODUKT

Odbornú porotu najviac zaujal a titul IT produkt roka 2022 získal LiveAgent spoločnosti Quality Unit, s. r. o. Ide o helpdeskový systém na poskytovanie zákazníckej podpory, ktorý v sebe spája viacero prostriedkov. Efektívne kombinuje do jedného praktického nástroja komunikáciu prostredníctvom emailu, live chatu, sociálnych sietí, zákazníckeho fóra či vstavaného call centra. Pomáha spoločnostiam zvyšovať spokojnosť a lojalitu zákazníka, ktorá sa dá jednoducho odmerať vďaka NPS = Net Promoter Score. Medzi hlavné priority systému patrí najmä rýchlosť vyriešenia problému zákazníka, efektivitu použitých nástrojov, spokojnosť s ponúknutými službami a cenová prístupnosť. Nástroj je určený pre malé a stredné podniky, väčšie spoločnosti či nadnárodné korporácie, ktoré chcú poskytovať špičkový zákaznícky servis a podporu svojim klientom.

Zdroj: IT GALA 2022

IT FIRMA

Titul IT firma roka 2022 ponesie spoločnosť Capturing Reality s. r. o. Víťaz tejto kategórie vychádza z kvantitatívnych kritérií. Rebríček pripravujú spoločnosti Across Private Investments, FinStat a Digital Visions (Nextech). Hlavné kritérium na zaradenie do rebríčka je príslušnosť firiem do odvetvia informačných a telekomunikačných technológií, ako hlavného predmetu podnikateľskej činnosti. Z týchto firiem bolo vybraných 100 s najvyššou EBITDA, teda ziskom pred zdanením, úrokmi, odpismi a amortizáciou. Vybraté spoločnosti sa následne hodnotili z hľadiska medziročného rastu EBITDA, návratnosti vlastného kapitálu (ROE), návratnosti aktív (ROA) a ziskovej marže.

Zdroj: IT GALA 2022

CENA ČITATEĽOV MAGAZÍNU NEXTECH

Novinkou medzi oceneniami bola špeciálna Cena čitateľov magazínu Nextech s otázkou: „Ktorá firma alebo osobnosť podľa vás najviac prispela k lepšiemu zvládnutiu pandémie Covid 19 na Slovensku?“ Čitatelia nominovali kandidátov do troch kategórií:

Inovácie

V tejto kategórii zvíťazil Pavol Čekan, zakladateľ a CEO spoločnosti MultiplexDX, ktorá sa zaoberá okrem iného testami na detekciu koronavírusu.

Vzdelávanie

Trofej za túto kategóriu si odniesla nezávislá občianska iniciatíva Dáta bez pátosu, ktorá prispela k objektívnemu vnímaniu údajov o priebehu pandémie

Zdroj: IT GALA 2022

Digitálne technológie

Cenu v tejto kategórii vyhrala spoločnosť Unilabs Slovensko, s. r. o. za digitalizáciu diagnostických služieb prostredníctvom portálu lab.online počas pandémie Covid 19 na Slovensku.

Ocenenia IT FIRMA, IT OSOBNOSŤ, IT PRODUKT a IT PROJEKT roka 2022 sa udelili vo štvrtok 20. októbra 2022 na slávnostnom podujatí IT GALA v Edison Parku na Prievozskej ulici v Bratislave.

O nomináciách rozhodla komisia zostavená z IT novinárov a zástupcov profesijných IT organizácií v zložení: Ivan Kopáčik (ISACA), Ján Šebo (CTF), Mário Lelovský (ITAS), Ľubor Illek (Slovensko.Digital), Filip Hanker (Živé.sk), Slavomír Bača (Mentor Partners/robime.it) Ján Lunter (KInIT) a Martin Drobný (NEXTECH).

Zdroj: IT GALA 2022

(Zdroj: IT GALA)