Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

CharaChorder X radikálne zvýši rýchlosť písania na bežných klávesniciach

CharaChorder X radikálne zvýši rýchlosť písania na bežných klávesniciach
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 11. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Minulý rok bolo predstavené zariadenie CharaChorder Lite, ktoré malo podobu špeciálnej klávesnice, ktorá umožňuje používateľom písať rýchlejšie pomocou skupín klávesov, ktoré predstavujú celé slová. Teraz to môžu dokázať aj s každou bežnou klávesnicou, ak je vybavená novým zariadením CharaChorder X.

Pôvodná klávesnica CharaChorder Lite, ktorú navrhli vývojári z americkej startup spoločnosti CharaChorder, sa dá používať ako bežná klávesnica, pričom slová sa píšu po jednom písmene. Ak však používatelia chcú, môžu okamžite zadávať aj celé slová súčasným stlačením troch alebo štyroch klávesov.

Samozrejme, rôzne slová sa generujú prostredníctvom rôznych kombinácií klávesov. Tieto kombinácie sa nazývajú „akordy“ a používatelia si môžu vytvárať vlastné, ak im nestačia tisíce, ktoré sú súčasťou knižnice CharaChorder.

Napriek tomu by bola škoda prestať používať inak dokonale dobrú klávesnicu, ktorú už má človek doma. A s novým zariadením to vlastne už ani nemusí. Zariadenie CharaChorder X má totiž podobu jednoduchého USB kľúča. Zapojí sa do neho kábel používateľskej klávesnice a zariadenie sa potom zapojí do USB portu v počítači. Nie je potrebný žiadny špeciálny softvér a zariadenie údajne funguje na akomkoľvek počítači alebo mobilnom zariadení s operačnými systémami Windows, Mac, Android, iOS alebo Linux.

Možno to na prvý pohľad tak nevyzerá, ale zariadenie CharaChorder X od spoločnosti CharaChorder vám umožní písať rýchlosťou až 250 slov za minútu.

Rovnako ako v prípade klávesnice CharaChorder Lite môžu používatelia pristupovať ku knižnici existujúcich akordov aj si vytvárať vlastné. Do vstavanej pamäte zariadenia ich pritom možno uložiť viac ako 65 000. A áno, používatelia môžu stále využívať aj svoju klávesnicu tradičným spôsobom s písaním po jednom písmene.

Ako rýchlo teda systém umožňuje písať? Konštruktéri uviedli, že dúfajú, že sa im podarí zvýšiť rýchlosť písania používateľov z priemerných približne 40 slov za minútu na viac ako 250 slov za minútu.

Zariadenie CharaChorder X je momentálne súčasťou startup kampane na portáli Kickstarter, kde je ponúkané za 39 USD. Plánovaná maloobchodná cena je 100 USD. Distribúcia prvých kusov pre podporovateľov kampane by sa mala začať v júli 2023.