Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Haptická hydrogélová „koža“ dokáže simulovať dotyk vo VR a AR

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 12. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo technológie robia veľké pokroky v pohlcovaní našich očí a uší vo virtuálnych svetoch, je ťažšie zapojiť zmysly ako hmat. Inžinieri z Mestskej univerzity v Hongkongu teraz vyvinuli WeTac, tenkú nositeľnú elektronickú „kožu“, ktorá poskytuje používateľom hmatovú spätnú väzbu vo VR a AR.

Nechýbajú nositeľné zariadenia, ktoré sú navrhnuté tak, aby používatelia mohli manipulovať s virtuálnymi objektmi a dostávať od nich hmatovú spätnú väzbu. Väčšinou sú však tieto zariadenia veľké a neskladné a vyžadujú si zložité nastavenia a spleť káblov.

Systém WeTac vyzerá ako jedna z najprehľadnejších iterácií tejto myšlienky. Je vyrobený z gumového hydrogélu, ktorý sa nalepí na dlaň a prednú časť prstov, a je pripojený k malej batérii a komunikačnému systému Bluetooth umiestnenému v náplasti s plochou 5 cm2 na predlaktí. Túto batériu možno nabíjať bezdrôtovo.

Nositeľné zariadenie WeTac dokáže prenášať hmatové vnemy na používateľa, aby cítil veci, ako je virtuálna myš prechádzajúca po jeho ruke.

Hydrogél je posiaty 32-mi elektródami rozmiestnenými po dlani, palci a prstoch, cez ktoré sa vysielajú elektrické prúdy na vyvolanie hmatových vnemov. Tím tvrdí, že stimuláciou určitých kombinácií týchto elektród s rôznou silou dokáže systém WeTac simulovať celý rad zážitkov.

V predvedených ukážkach to zahŕňa chytanie tenisovej loptičky alebo pocit, že vám po ruke prechádza virtuálna myš. Vnemy sa dajú dokonca zosilniť tak, aby boli nepríjemné (ale nie bolestivé) a poskytli trochu negatívnej spätnej väzby pri činnostiach, ako je dotýkanie sa digitálneho kaktusu.

Vľavo: Hydrogélová náplasť na dlaň obsahujúca elektródy, ktoré zabezpečujú hmatovú stimuláciu. Vpravo: Jednotka, ktorá obsahuje batériu a komunikáciu Bluetooth.

Tím tvrdí, že tento systém by sa dal spojiť s virtuálnou alebo rozšírenou realitou, čo by mohlo viesť k zaujímavým prípadom použitia. Vo VR by ste mohli skutočne cítiť rytmus krájania blokov v hre Beat Saber alebo v AR pohladiť Pikachu pri chytaní Pokémonov v parku. Mohlo by to dokonca pomôcť používateľom diaľkovo ovládať roboty, pričom by sa hmatový vnem toho, čo robot uchopí, prenášal na jeho ľudského operátora.

Výskum bol nedávno uverejnený v magazíne Nature Machine Intelligence.