Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

AR okuliare TLC RayNeo X2 dokážu naživo prekladať konverzáciu

AR okuliare TLC RayNeo X2 dokážu naživo prekladať konverzáciu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V roku 2023 sa očakáva vlna náhlavných súprav a okuliarov pre virtuálnu a rozšírenú realitu (VR a AR) od viacerých spoločností v tejto oblasti, vrátane Apple, Sony, HTC a Meta. Počet budúcich hardvérových hráčov však stále rastie a teraz sa k nim pridáva aj TLC.

O čínskej spoločnosti TCL ste pravdepodobne počuli ako o výrobcovi televízorov. No robí toho oveľa viac, vrátane smarfónov. Dokonca sa pustila do niekoľkých generácií okuliarov s displejom. A teraz na CES 2023 predvádza dva nové prototypy náhlavných súprav VR a AR, ktoré ukazujú, kam by sa veci mohli uberať ďalej.

Ani náhlavná súprava VR, ani okuliare AR nie sú skutočnými spotrebiteľskými produktmi, ktoré sa dostanú na trh, ale oba ukazujú cestu, ktorou sa spoločnosť TCL, výrobca displejov, chce presadiť. TCL je už partnerom spoločnosti Qualcomm v oblasti zariadení AR a VR a okuliare VR aj AR používajú niekoľko rokov starý procesor Snapdragon XR2, ktorý je aj v zariadení Meta Quest 2.

Spoločnosť TCL oznámila svoj krok k okuliarom AR v januári minulého roka, ale nový hardvér AR plus prekvapivý headset VR je teraz skutočne k dispozícii na demonštráciu v Las Vegas.

Zdroj: TLC

Okuliare RayNeo X2 AR, ktoré využívajú vlnovody zabudované do šošoviek, ktoré premietajú displeje Micro LED, ktoré sa vznášajú pred oboma očami, vyzerajú z určitých uhlov pohľadu na hranici normálnosti. Stále objemné okuliare zatiaľ nepoužívajú nedávno oznámenú čipovú súpravu AR1 optimalizovanú pre okuliare AR od spoločnosti Qualcomm, ale možno si predstaviť, že budú. Spoločnosť TCL v Las Vegas potvrdila, že je to nakoniec v pláne, vďaka čomu budú tieto okuliare pravdepodobne ešte menšie.

Okuliare majú šošovky na predpis, ktoré sa majú používať namiesto nosenia vlastných okuliarov pod nimi. Spoločnosť TCL má pritom pre tieto okuliare širokú škálu šošoviek. Okuliare majú na jednom ramienku vlastný ovládací touchpad na navigáciu a ťukanie v aplikáciách, ale podporujú aj sledovanie ruky. Najpôsobivejší je nástroj na preklad v reálnom čase, ktorý umožňuje porozumieť niekomu v miestnosti, kto na nositeľa hovorí napríklad čínsky. Živý prepis však prezentuje aj to, čo hovoria všetci v ušiach.

Ďalšia ukážka, zobrazujúca navigáciu, ukazuje vyskakovacie pokyny podobne ako to robia iné AR okuliare, vrátane Google Glass. Okuliare môžu tiež prehrávať hudbu cez svoje ramená v dostatočne nízkej úrovni, aby to nepočuli ostatní.

Zdroj: TLC

Náhlavná súprava TCL NXTWear VR, koncepčný vstup spoločnosti TCL pôsobí dojmom, že má ešte nedopracované sledovanie a pohyb ovládača, ale ľahký dizajn pripomína, kam sa náhlavné súpravy uberajú, a má farebné kamery, ktoré by mohli prípadne fungovať so zmiešanou realitou.

Skutočné každodenné masové rozšírenie okuliarov s rozšírenou realitou zatiaľ nikto nedokázal zabezpečiť vo veľkom meradle, hoci sa o to pokúšajú mnohé spoločnosti a viaceré už majú k dispozícii produkty. Spoločnosť Qualcomm už prisľúbila, že vlna nových okuliarov AR príde v rokoch 2023 až 2025, a zdá sa, že spoločnosť TCL už ukázala náznak toho, o čo sa usiluje. V budúcnosti by sa tak mohla stať jedným z hlavných hráčov v tejto oblasti.