Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Z obrazovky notebooku Asus vystúpia do priestoru obrázky

Z obrazovky notebooku Asus vystúpia do priestoru obrázky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pred niekoľkými rokmi spoločnosť Acer pridala do svojho radu mobilných pracovných staníc Concept D notebook s 3D obrazovkou bez okuliarov od spoločnosti Spatial Labs a odvtedy túto technológiu v tichosti využíva. Teraz sa pridáva spoločnosť Asus, ktorá na CES 2023 oznámila svoj vlastný 3D panel pre niekoľko notebookov zameraných na tvorcov obsahu.

No vývojári z Asus-u sa rozhodli pre OLED panel. Tvrdia pritom, že vysoký kontrast OLED technológie a rýchla odozva pixelov sľubujú menej preplietania objektov a obrazových „duchov“. Inými slovami, viditeľne ostrejšie 3D vykresľovanie ako je tomu v prípade panelov IPS, ktoré používa spoločnosť Acer. Obrazovka je navrhnutá tak, aby fungovala so všetkými bežnými 3D formátmi, hoci zážitok sa môže líšiť v závislosti od obsahu.

Zdroj: Asus

Samotný obrazový panel má rozlíšenie 3,2K a obnovovaciu frekvenciu až 120 Hz, čiže niečo, čo spoločnosť Asus už používa v niektorých svojich súčasných modeloch notebookov. 3D efekt sa pritom vytvára prostredníctvom vrstvy zakrivených šošoviek, ktoré sú k panelu pripevnené, na lomenie vyžarovaného svetla pre rôzne oči. Technológia sledovania očí pritom zisťuje, akým smerom sa má objekt orientovať k používateľovi.

Zdroj: Asus

Na CES bol predstavený ranný model 3D panela, no spoločnosť Asus neočakáva, že uvedie na trh niektorý z modelov notebookov, ktoré ho budú mať, či už ProArt Studiobook 16 3D OLED alebo Vivobook Pro 16X 3D OLED, skôr ako v druhom štvrťroku 2023. Obrazovka navyše zvyšuje cenu notebooku, no presné ceny zatiaľ neboli oznámené. Asus pracuje aj na možnosti sledovania 3D objektov viacerými divákmi naraz.

Zdroj: Asus