Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Samostatná náhlavná súprava HTC je evolúciou pre virtuálnu realitu

Samostatná náhlavná súprava HTC je evolúciou pre virtuálnu realitu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

VR headsety sa za posledné roky dosť zmenili, väčšinou sa stali výkonnejšími a tiež drahšími. Dôkazom toho je aj nová náhlavná súprava HTC Vive XR Elite, ktorá chce priniesť evolúciu do zobrazovania virtuálnej reality, no jej cena už je štvorciferná.

HTC Vive XR Elite je predovšetkým samostatná náhlavná súprava pre virtuálnu realitu a vyzerá ako pôsobivý kus technológie. Obsahuje známy čip Qualcomm Snapdragon XR2 podobne ako Meta Quest 2, Quest Pro a existujúci Focus 3 od spoločnosti Vive zameraný na biznis. Pridáva však 110-stupňové zorné pole s vyšším rozlíšením, pričom LCD displeje s rozlíšením 2K na jedno oko dokážu pracovať pri obnovovacej frekvencii 90 Hz.

Zdroj: HTC

K dispozícii je aj posilnená operačná pamäť až 12GB RAM, spolu so 128GB úložiskom. Headset sa môže pripojiť k počítačom a používateľ môže spustiť softvér SteamVR alebo HTC VivePort, prípadne sa prepojí so smartfónmi s operačným systémom Android. Potenciál náhlavnej súpravy ako prostriedku k zážitkom s rozšírenou realitou (AR – Augmented Reality) sa však zdá byť najpôsobivejšou funkciou.

Zdroj: HTC

XR Elite je VR headset s podobnou ponukou ako predchádzajúce modely, ale s rozšírenými možnosťami. Jeho kompaktné rozmery sú prekvapivé. Jeho hmotnosť 340 gramov je menej ako polovica hmotnosti modelu Quest Pro. Zadná batéria je vymeniteľná za prevádzky a poskytuje približne dve hodiny výdrže na jedno nabitie. Ešte menšie rozmery získa používateľ odopnutím zadného remienka batérie a pridaním ramienok na okuliare, ktoré dokážu headset premeniť na upravené okuliare VR, ktoré by stačilo pripojiť k externej nabíjačke USB-C alebo batérii na napájanie. Headset je dostatočne malý na to, aby sa zmestil do kompaktného tubusu na prenášanie.

Zdroj: HTC

Táto kompaktná veľkosť má však háčik. Namiesto nasadenia na okuliare využíva XR Elite nastavovacie číselníky alebo dioptrie, ktoré dokážu meniť predpísané šošovky za chodu bez toho, aby ste museli vôbec nosiť okuliare, teda aspoň pre niektorých ľudí. Dioptrie sa prispôsobia len do -6.

Zdroj: HTC

XR Elite má na prednej strane špeciálny snímač hĺbky priestoru, spolu s farebnými priepustnými kamerami, ktoré môžu prípadne zobrazovať zážitky v zmiešanej realite. Hoci hardvér nemá na palube vlastné nástroje na sledovanie očí, prídavné zariadenia na sledovanie očí a tváre sa objavia neskôr v priebehu roka. Ovládače náhlavnej súpravy sú rovnaké štandardné ovládače, aké má HTC pre Vive Focus 3. Spoločnosť HTC však už má vlastný rad nositeľných VR sledovačov tela a náramkov a ďalšie príslušenstvo by mohlo nasledovať.

Zdroj: HTC

Samostatná náhlavná súprava HTC Vive XR Elite sa bude predávať za cenu 1 099 dolárov a od štvrtka sa bude dať predbežne objednať. Na trh by sa mala dostať do konca februára, čo je na produkt predstavený na veľtrhu CES 2023 pozoruhodne skoro.