Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Apple modernizuje Mac mini novými výkonnými procesormi

Apple modernizuje Mac mini novými výkonnými procesormi
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Apple popri novom rade MacBookov predstavila aj aktualizácie svojho modelového radu Mac mini, ktorý je vybavený novo oznámenými procesormi M2 a M2 Pro. Tieto stolné mini počítače tak oproti predchádzajúcim modelom získali poriadne zvýšenie rýchlosti a výkonu.

Modelový rad Mac mini od spoločnosti Apple, ktorý sa nachádza medzi prémiovým iMacom a prenosným MacBookom, pozostáva z univerzálnych počítačov zabalených do malých škatuliek, ktoré sa ľahko zmestia na pracovný stôl. Od poslednej aktualizácie uplynulo už niečo vyše dvoch rokov, takže je správny čas na ich vynovenie.

Hlavným rozdielom je v tomto prípade procesor. Nové Mac mini sú vybavené novými procesormi Apple M2 alebo M2 Pro. Základný model beží na 8-jadrovom procesore, ktorý má zrejme štyri „výkonné“ jadrá a štyri „efektívne“ jadrá, ktorý spolupracuje s 10-jadrovým grafickým procesorom a 16-jadrovým Neural Engine. Všetko dokopy má pamäťovú priepustnosť 100 GB/s. Model M2 Pro medzitým pridáva procesoru dve výkonné jadrá navyše, ku grafickému procesoru ďalších šesť a môže sa pochváliť dvojnásobnou šírkou pásma pamäte.

Aj ostatné špecifikácie sú pomerne výkonné. Model M2 začína s 8 GB unifikovanej pamäte (čítaj: RAM) s možnosťou výberu 16 alebo 24 GB RAM, zatiaľ čo M2 Pro začína na 16 GB RAM s možnosťou výberu až 32 GB RAM. Úložisko M2-jky začína na 256 GB a ponúka rozšírenie na 512 GB, 1 TB alebo 2 TB, zatiaľ čo v prípade M2 Pro začína na 512 GB a dodáva sa vo verziách 1, 2, 4 alebo 8 TB.

Spoločnosť Apple predstavila nové mini počítače Mac mini M2 a Mac mini M2 Pro.

Spoločnosť Apple uvádza, že v praxi nový Mac mini M2 dokáže vykonávať úlohy úpravy obrázkov v Adobe Photoshop až o 50 % rýchlejšie ako predchádzajúci model M1, úlohy úpravy videa vo Final Cut Pro viac ako dvojnásobnou rýchlosťou a hranie hier približne o 35 % rýchlejšie. M2 Pro sa zasa môže pochváliť vylepšeniami v podobe 2,5-násobne rýchlejšej úpravy obrázkov, 4,2-násobne rýchlejšej úpravy videa a 2,8-násobne rýchlejšieho hrania hier než model M1.

Oba modely majú aj široké možnosti pripojenia. To zahŕňa Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3, dva porty USB-A, HDMI, port Gigabit Ethernet a vylepšený konektor pre slúchadlá. Model M2 môže vďaka dvom portom Thunderbolt 4 podporovať jeden alebo dva displeje s rozlíšením až 6K. Model M2 Pro má štyri porty Thunderbolt 4 a môže podporovať až tri displeje, pričom jeden z nich môže mať rozlíšenie až 8K.

Nové mini počítače Apple Mac mini M2 a M2 Pro sa začnú predávať 24. januára za cenu od 599 USD za model M2 a od 1 299 USD za model M2 Pro.