Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Modulárny herný notebook Framework s možnosťou aktualizácie grafiky

Modulárny herný notebook Framework s možnosťou aktualizácie grafiky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 3. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už začiatkom roka 2021 americká startup spoločnosť Framework odhalila plány na uvedenie 13-palcového notebooku, ktorý by používatelia mohli aktualizovať, opravovať a prispôsobovať osobným potrebám alebo vkusu. Teraz sa spoločnosť chystá uviesť na trh notebook Framework Laptop 16, ktorý umožní používateľom aktualizovať aj dedikovanú grafickú kartu.

Nie je to tak dávno, kedy aktualizácia komponentov notebooku bol náročný proces, s ktorým si nie každý vedel poradiť a musel sa obrátiť na drahých odborníkov. Zjavná túžba po čoraz tenších a ľahších prenosných pracovných staniciach však do značnej miery uzavrela používateľom cestu k aktualizáciám či opravám. Dokonca aj taká jednoduchá vec, ako je výmena opotrebovanej batérie za novú, si vyžaduje špeciálne nástroje, zdĺhavé a podrobné pokyny krok za krokom a nervy z ocele.

Spoločnosť Framework sa v roku 2021 pokúsila tento trend prekonať a navrhla notebook, ktorý je od začiatku navrhnutý tak, aby používateľom umožňoval aktualizáciu, prispôsobenie a opravu s cieľom predĺžiť životnosť výrobku a potenciálne pomôcť znížiť obrovský svetový problém elektronického odpadu.

Spoločnosť minulý rok zaviedla procesory Intel Core 12. generácie, prirodzene vrátane súprav na upgrade pre majiteľov existujúcich modelov, a tiež spolupracovala so spoločnosťou Google na edícii Chromebook. Teraz je možné mať modely Laptop 13 s procesorovými mozgami Intel Core 13. generácie a spoločnosť Framework pridala aj modely radu AMD Ryzen 7040. Cena vopred zostavených notebookov sa začína na 1 049 USD, edície pre domácich majstrov na 849 USD a k dispozícii sú aj aktualizácie pre existujúcich majiteľov.

Aktualizované modely modulárnych notebookov Framework Laptop 13 pre rok 2023.

Pravdepodobne najzaujímavejšia novinka však prichádza v podobe notebooku Framework Laptop 16, výkonného modelu určeného pre hráčov, tvorcov obsahu, inžinierov a ďalších náročných používateľov. Ten je, ako sa dalo očakávať, postavený na filozofii dizajnu aktualizovania / opravy / prispôsobenia.

Úplné špecifikácie, ceny a dostupnosť zatiaľ neboli zverejnené, ale 16-palcový notebook pridáva systém rozširujúcich šácht, ktorý umožňuje používateľom aktualizovať dedikované grafické karty. Konštrukcia pritom umožní pomerne plynulú zmenu hrúbky a hĺbky notebooku, čo má za následok „obrovskú flexibilitu konštrukcie, ktorá umožňuje zvládnuť generačné zmeny mechanických, tepelných a elektrických požiadaviek na grafické procesory“.

Ak používatelia nepotrebujú najnovší a najlepší grafický hardvér, rozširujúca šachta dokáže poňať aj iné komponenty na aktualizáciu prostredníctvom rozhrania PCIe x8. Spoločnosť Framework pritom už vyvinula duálne úložisko M.2 SSD na zvýšenie kapacity úložiska na 16 TB. A vývojári tretích strán môžu využiť otvorený zdrojový kód pre toto rozhranie a vytvoriť také veci, ako sú akcelerátory umelej inteligencie, zariadenia na zachytávanie videa a rádiá SDR, ktoré sa umiestnia do rozširujúceho priestoru.

Modulárny herný notebook Framework Laptop 16.

V prípade tohto modelu sa spoločnosť Framework rozhodla poskytnúť používateľom aj viac možností na zadávanie textu. K dispozícii sú tri hot-swap moduly, dva s numerickou klávesnicou a jeden bez nej.

Spoločnosť tvrdí, že niektoré z malých numerických panelov budú prispôsobené farbám, ale naznačuje, že bude možné vytvoriť aj také veci, ako je matica LED alebo haptický posuvník. Stredné moduly numpadov by mohli obsahovať sekundárne displeje alebo makropady, zatiaľ čo veľký modul klávesnice sa vyvíja ako bežná podsvietená verzia s podporou „celého radu jazykov“ a navyše s podsvietením RGB pre hráčov a tvorcov.

Vďaka otvorenému zdrojovému kódu by vývojári mohli prísť aj s „kolieskami, posuvníkmi, dotykovými displejmi, poznámkovými blokmi s elektronickým atramentom, čítačkami čipových kariet a ďalšími prvkami“. Do vstupného modulu sa dá vytvoriť naozaj takmer čokoľvek. Jediným obmedzením je predstavivosť a obmedzenia výšky 3,7 mm.

Modulárny herný notebook Framework Laptop 16.

Podobne ako predchádzajúci 13-palcový model, aj Framework 16 obsahuje systém rozširujúcich kariet, takže používatelia sa môžu rozhodnúť pre možnosti portov a úložísk, ale dodáva sa s priestorom pre tri karty na každej strane. Starý 3,5 mm konektor pre slúchadlá bol nahradený novou kartou Audio Expansion Card, ktorá umožňuje používateľom vybrať si počúvanie prostredníctvom analógových, USB alebo bezdrôtových slúchadiel.

Spoločnosť Framework zverejnila na GitHube dokumentáciu s otvoreným zdrojovým kódom pre vstupné moduly, moduly Expansion Bay a rozširujúce karty, aby povzbudila vývojárov k tomu, aby sa pustili do vytvárania „robustného a živého ekosystému modulov, ktoré budú sprevádzať uvedenie notebooku Framework 16 na trh“. Na určitý čas v budúcnosti sa plánuje aj trhovisko Framework Marketplace, ktoré umožní jednotlivcom a spoločnostiam predávať používateľom svoje moduly tretích strán.