Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prenosný „transflexný“ LCD monitor využíva ako zdroj svetla Slnko

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podsvietené LCD monitory môžu spôsobiť únavu očí a tak vývojári hľadajú iné spôsoby zobrazovania obsahu, ktoré sú šetrnejšie k nášmu vzácnemu zraku. Koncom minulého roka bol pritom odhalený monitor Eazeye, prvý prirodzene osvetlený monitor proti namáhaniu očí na svete. Jeho dizajnér, stredoškolák Louis Huang, vtedy hľadal oporu na crowdfundingovej stránke Indiegogo.

Na trh sa čoskoro dostane vylepšený model Eazeye Radiant, propagovaný ako prvý prenosný monitor na svete, ktorý využíva „transflexné“ LCD alebo TLCD. To znamená, že monitor môže byť podsvietený spredu alebo zozadu, aby vytvoril obraz. V TLCD displejoch pôsobí prirodzené svetlo ako zdroj svetla a v tmavšom prostredí ho osvetľuje plnospektrálne LED podsvietenie, rovnako ako bežný monitor.

Pri použití vonku, priamo oproti Slnku, monitor Radiant vytvára jasnejší a viditeľnejší obraz ako štandardný 100-nitový monitor. Spoločnosť Eazeye hovorí, že spotrebuje až o 70 % menej elektriny v porovnaní s monitormi podobnej veľkosti, ktoré majú maximalizovaný jas na dosiahnutie viditeľného obrazu na obrazovke.

Prenosný monitor Eazeye Radiant dokáže využiť Slnko ako zdroj reflexného svetla pre vynikajúcu viditeľnosť vonku.

Podobne ako pri e-atramentovom displeji, 60 Hz obnovovacia frekvencia monitora Radiant znamená, že môže byť úplne osvetlený spredu. Jeho slušne veľký 15,6-palcový dotykový displej s rozlíšením 1080p sa dá používať podobne ako tablet. Pridanou funkciou je aj vstavané bezdrôtové zrkadlenie obrazovky zo spárovaného smartfónu.

Celohliníkové telo prenosného monitora obsahuje dva porty USB-C a port mini-HDMI. Je tiež kompatibilný s VESA, aby sa mohol pripevniť na stôl alebo zavesiť na stenu pomocou montážneho systému VESA.

Dotykový displej umožňuje používať monitor Radiant ako tablet.

Záujemcovia o transreflexný LCD monitor Eazeye Radiant sa môžu zaregistrovať prostredníctvom webovej stránky spoločnosti Eazeye a môžu tak získať výhodnú ponuku na monitor po jeho vydaní. Informácie o cenách a dostupnosti zatiaľ neboli zverejnené.