Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Notebook s rozšírenou realitou vám zobrazí veľký virtuálny displej

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Približne pred rokom pozvala technologická startup spoločnosť Sightful tisíc priekopníkov produktivity, aby si ako prví vyskúšali systém Spacetop, notebook, ktorý využíva okuliare AR ako displej. Teraz sa aktualizovaný a vylepšený produkt 1. generácie konečne dostáva do predaja.

Všeobecná myšlienka spočíva v tom, že namiesto toho, aby sa používateľ pri práci na diaľku na notebooku hrbil nad relatívne malou obrazovkou, nasadí si okuliare s rozšírenou realitou (AR – Augmented Reality). Tie sú pripojené káblom k základni s klávesnicou približne rovnakej veľkosti ako 13-palcový notebook a pred očami sa tak mu zobrazí 100-palcový (254-centimetrový) virtuálny displej.

Notebook s rozšírenou realitou Spacetop G1.

Interakcia s oknami pre produktivitu, videohovormi, hrami alebo čímkoľvek iným, čo sa premieta pred očami používateľa, je približne rovnaká ako pri štandardnom notebooku, teda prostredníctvom klávesnice a touchpadu. Pôvodný systém pripínal virtuálny displej na miesto, ktoré sa dalo zväčšovať alebo zmenšovať, keď sa používateľ pohyboval tam a späť vďaka sledovacej kamere. No táto funkcia nie je v súčasnosti vo verzii G1 podporovaná. Vo zverejnenom videu, ktoré si môžete pozrieť na začiatku článku, alebo priamo TU, je naznačené, že takéto veci sa teraz namiesto toho ovládajú trackpadom.

Notebook s rozšírenou realitou Spacetop G1.

Dokovacia stanica pre AR okuliare medzi používaním sa teraz presunula z časti s klávesnicou priamo do vnútra horného krytu, no okuliare zostali káblovo pevne pripojené k základni. Čipsetom je teraz Snapdragon QCS8550 s procesorom KRYO a grafikou Adreno 740, spolu so spracovaním umelej inteligencie, ktorý je údajne o 70 % rýchlejší ako čipset Qualcommu nachádzajúci sa v predprodukčnom modeli.

Vstavaná operačná pamäť RAM má podobu 16 GB LPDDR5. K dispozícii je 128 GB úložisko UFS 3.1, zatiaľ čo bezdrôtové pripojenie bolo vylepšené na Wi-Fi 7 a Bluetooth 5.3. Navyše je tu aj podpora mobilných sietí 5G / LTE. Základňa obsahuje 60-Wh batériu s výdržou až 8 hodín používania na jedno nabitie a k dispozícii sú aj dva porty USB-C pre pripojenie a napájanie periférnych zariadení.

Notebook s rozšírenou realitou Spacetop G1.

Celé zariadenie beží na operačnom systéme Space OS, ktorý bol optimalizovaný pre priestorové výpočty, a súčasťou je aj 5-megapixelová webová kamera, hoci používatelia sa môžu rozhodnúť používať avatara na videokonferencie namiesto zdieľania snímky hlavy s AR okuliarmi.

Samotné AR okuliare vážia len 85 gramov a obsahujú dva OLED panely pre rozlíšenie 1 920 x 1 080 pixelov na oko, s obnovovacou frekvenciou 90 Hz a 50-stupňovým zorným poľom. Automatické stmievanie „zlepšuje zaostrenie a poskytuje bezstratovú čitateľnosť textu“ v jasne osvetlenom prostredí. Užitočné je, že okuliare môžu podporovať šošovky na lekársky na predpis pre tých, ktorí už nosia dioptrické okuliare.

Notebook s rozšírenou realitou Spacetop G1.

AR okuliare pre systém G1 sú tiež vybavené otvoreným reproduktorom na každej strane hlavy a mikrofónom na hlasovú komunikáciu. K dispozícii je aj 6-wattový reproduktor integrovaný v základni.

Medzi partnermi, s ktorými spoločnosť Sightful spolupracuje na dodávke notebooku s rozšírenou realitou, sú spoločnosti Qualcomm, Wistron a XReal. Model Spacetop G1 sa dá už teraz rezervovať za 100 USD (približne 93 EUR) za kus. Jeho konečná cena je 1 900 USD (okolo 1 765 EUR), pričom sa očakáva, že dodávky sa začnú od októbra.