Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vývojári z Google vytvorili obojstrannú „nekonečnú“ klávesnicu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 10. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Google Japan vydala najnovšiu verziu Gboard, jedinečnej obojstrannej klávesnice, ktorá je založená na Möbiovom páse, neoddeliteľnej súčasti matematiky, vedy a populárnej kultúry. Klávesnica Gboard, ktorú môže používať jedna osoba alebo viacero osôb, je akousi klávesnicou so zvratom.

Möbiov pás, jednostranná plocha, ktorú možno vytvoriť pripevnením koncov obdĺžnikového pásu po tom, čo sa jeden koniec napoly otočí, je známa už celé stáročia. Využíva sa v matematike, vede, umení, technike, literatúre a hudbe. Verzia Möbiovho pásu na počítačovej klávesnici však nikdy nebola videná, až kým ju nenavrhli priekopníci z japonskej spoločnosti Google v podobe najnovšej iterácie klávesnice Gboard.

Spoločnosť Google Japan vytvorila skrútenú obojstrannú klávesnicu Gboard.

Pokiaľ ide o špecifikácie, obojstranná orto-lineárna konštrukcia klávesnice Gboard je vytvorená spojením 26 modulov, z ktorých každý obsahuje osem klávesových spínačov. Má 208 klávesov, čo je viac ako dvakrát toľko ako má bežná klávesnica, a pripája sa káblom USB-C.

Klávesnica Gboard inšpirovaná Möbiovým pásom umožňuje písanie z ľubovoľného uhla jednej osobe alebo skupine ľudí, čím posúva spoločné projekty na novú úroveň. Ešte lepšie je, že dizajnéri tejto vizuálne výraznej klávesnice sprístupnili jej firmvér a hardvérový dizajn voľne na platforme GitHub, čo znamená, že si môžete vytvoriť vlastnú skrútenú klávesnicu pomocou 3D tlačiarne.

Skrútenú obojstrannú klávesnicu Gboard môžu používať naraz viacerí ľudia.

Dobre a teraz s pravdou von. Odkedy sa spoločnosť Google v roku 2021 vzdala aprílových žartov, japonská spoločnosť Google Japan sa chopila úlohy vytvoriť „Deň klávesnice“, ktorý sa koná každý rok prvého októbra, a počas ktorého sa zverejňujú bláznivé návrhy klávesnice, ktoré nemajú inú skutočnú funkciu ako rozosmiať nás. Prečo práve prvý október? Nuž, 10/1 = 101, čo je štandardný počet kláves na klávesnici.

Obojstranná klávesnica Gboard je teda len posledným z dlhého radu bláznivých návrhov klávesníc, medzi ktoré patrí verzia s čajovým pohárom a verzia s paličkou, v podstate reťaz písmen a číslic na jednej dlhej klávesnici, ktorú si môžete pozrieť v celej jej absurdnosti vo videu TU.

Ak navštívite webovú stránku GitHub, ktorá skutočne obsahuje návrhy najnovšej klávesnice Gboard, ako aj predchádzajúce bláznivé iterácie, nájdete vyhlásenie, ktoré znie: „Toto nie je oficiálne podporovaný produkt spoločnosti Google.“