Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bezdrôtový dátový záznam sa blíži k rýchlosti 1 terabit za sekundu

Bezdrôtový dátový záznam sa blíži k rýchlosti 1 terabit za sekundu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 10. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pomalé Wi-Fi je pre mnohých ľudí nočnou morou, ale našťastie možno čoskoro tieto rýchlosti ešte viac zrýchlime. Vedci z University College London (UCL) vytvorili nový svetový rekord v rýchlosti bezdrôtového prenosu dát, keď vzduchom poslali bleskovú rýchlosť až 938 gigabitov za sekundu (Gbps) prostredníctvom kombinácie rádiovej a svetelnej technológie.

Bezdrôtový prenos dát je pohodlnejší ako vedenie káblov všade, ale má tendenciu byť podstatne pomalší ako používanie optických signálov vo vlákne. V súčasnosti 5G dosahuje maximálnu rýchlosť 20 Gbps, ale zvyčajne poskytuje maximálne niekoľko stoviek Mbps v reálnom svete. Wi-Fi 7, najnovšia verzia tejto bezdrôtovej technológie, dosahuje iba približne 40 Gbps.

Ale pre novú štúdiu tím UCL výrazne zvýšil horný limit rýchlosti bezdrôtovej komunikácie, čím sa priblížil k míľniku 1 Tbps. Ich rekord je približne o 30 % rýchlejší ako predchádzajúci rýchlostný rekord v bezdrôtovej sieti, ktorý pred niekoľkými mesiacmi stanovil japonský tím.

Aby sme nový rekord vyjadrili pre jednoduchšie pochopenie, pri rýchlosti 938 Gb/s by ste si mohli stiahnuť dvojhodinový film v rozlíšení 4K za približne desatinu sekundy. Ak by ste to chceli spraviť na bežnom 5G pripojení, čakali by ste 19 minút.

Trik na zvýšenie rýchlosti spočíval v spojení viacerých bezdrôtových technológií do jednej, čo umožňuje oveľa širšiu šírku pásma. Tím UCL prenášal svoje údaje vo frekvenčnom rozsahu 5 až 150 GHz, čím prekonal viac ako päťnásobok predchádzajúceho svetového rekordu v bezdrôtovom prenose.

Signály medzi 5 a 75 GHz boli generované pomocou vysokorýchlostných digitálno-analógových prevodníkov. Frekvencie medzi 75 a 150 GHz sa medzitým vyrábali z rádiových generátorov na báze svetla. Tím tvrdí, že rozloženie signálov cez širšiu šírku pásma tiež pomáha vyhnúť sa preťaženiu.

Čo sa týka rýchlosti, s optickými vláknami stále neexistuje konkurencia. Celkový záznam o prenose dát zostáva ohromujúcich 22,9 petabitov za sekundu, čo je 22,9 milióna Gbps. To je užitočné pri prenose údajov naprieč kontinentmi a oceánmi až po jednotlivé domy a budovy. Prekážka však zvyčajne prichádza v tých posledných pár metroch, cez medzeru medzi vaším smerovačom a smartfónom alebo inými zariadeniami. Zvýšenie rýchlosti bezdrôtového pripojenia tak zlepší každodenné používanie zariadení.

Výskum bol nedávno publikovaný v magazíne Journal of Lightwave Technology.