Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

TS Samsung: EYECAN+ pre ľudí so zdravotným postihnutím

TS Samsung: EYECAN+ pre ľudí so zdravotným postihnutím
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 12. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Počítačovú myš EYECAN+ je možné ovládať pohybom očí bez toho, aby vyžadovala špeciálne okuliare. Výrazne uľahčuje použitie modernej výpočtovej techniky pre osoby so zdravotným postihnutím. Technológia i dizajn EYECAN+ budú čoskoro k dispozícii pre ostatných výrobcov.

Samsung Electronics, Co., Ltd., predstavuje počítačovú myš druhej generácie s názvom EYECAN+. Ľuďom so zdravotným postihnutím umožňuje vytvárať a upravovať dokumenty, rovnako ako prezerať webové stránky jednoduchým pohybom očí. EYECAN+ je prvým zariadením svojho druhu, ktoré od užívateľov nevyžaduje akékoľvek dodatočné nástroje vrátane okuliarov. Je totiž samostatnou jednotkou v podobe prenosného modulu, ktorý je umiestnený pod monitorom a funguje na báze bezdrôtovej kalibrácie s okom užívateľa.

EYECAN+ sa nestane predmetom komerčnej výroby. Samsung bude produkovať obmedzené množstvo, ktoré daruje charitatívnym organizáciám. Ako technológia, tak dizajn EYECAN+ však budú čoskoro voľne sprístupnené spoločnostiam a združeniam, ktoré plánujú na trh uviesť počítačové myši ovládané očami. „EYECAN+ je výsledkom dobrovoľného projektu, ktorý iniciovali naši inžinieri. Odráža to ich empatie a snahu pomôcť ľuďom s hendikepom,“ povedal SiJeong Cho, viceprezident Community Relations v spoločnosti Samsung Electronics.

Pre ovládanie kurzora myši EYECAN+ je potrebné, aby sa užívateľ nachádzal medzi 60 a 70 cm od monitora. Nevyžaduje, aby bol v konkrétnej pozícii, pretože je možné ho ovládať v sede aj v ľahu. Kalibrácia stačí pri prvom použití každého užívateľa. EYECAN+ si potom už sám zapamätá ich správanie a pohyb očí. Umožňuje nastaviť citlivosť senzora ako pre kalibráciu, tak pre následné používanie. Po kalibrácii sa užívateľské rozhranie EYECAN+ zobrazí ako pop-up menu v jednom z dvoch rôznych režimov: obdĺžnikové menu alebo pohyblivá kruhová ponuka. Oba môžu byť nakonfigurované tak, aby zotrvávali v popredí obrazovky.

Menu obsahuje 18 rôznych príkazov, ktoré sa volia iba pohybom očí a žmurkaním. Zadávanie príkazu prebieha pohľadom priamo na príslušnú ikonu a jedným žmurknutím – sú medzi nimi „kopírovať“, „vložiť“ a „vybrať všetko“, rovnako ako „presúvanie“, „scrollovanie“ a „priblíženie". EYECAN+ umožňuje vytvorenie vlastných doplnkových príkazov zodpovedajúcich existujúcim klávesovým skratkám, ako sú napríklad „zatvoriť program“ (Alt + F4) a „tlač“ (Ctrl + P).

V porovnaní so svojim predchodcom, očnou myšou EYECAN, ktorú Samsung predstavil v marci 2012, sú teraz s EYECAN+ významne vylepšené citlivosť kalibrácie a celková užívateľská skúsenosť (UX). Z časti aj vďaka postgraduálnemu študentovi informatiky Yonsei University v Soule menom Hyung-Jin Shin. Hoci sa narodil ochrnutý, spolupracoval v rokoch 2011-2012 so spoločnosťou Samsung na vývoji EYECAN a prevzal kľúčovú úlohu v rozvoji EYECAN+ UX ovládaním myši očami. Počas 17 mesiacov intenzívnej práce s inžiniermi Samsungu spoločne dosiahli to, že rozšírenie ponúklo celý rad ďalších praktických funkcií a príkazov, ktoré sú ľahko prístupné a ovládateľné pre ľudí s hendikepom.

(Zdroj: TS Samsung)