Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Projekt jednotného digitálneho trhu pre Európsku úniu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 10. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technológia Cloud už nie je hudbou budúcnosti, používame ju aj teraz, niektorí používatelia za tým vidia vzdialené ukladanie fotografií či iných multimediálnych súborov. V každom prípade je to niečo oveľa komplexnejšie, keďže to vyjadruje Informačné technológie ako službu. No a o podobný smer sa snaží aj Európska únia, ktorá sa snaží vytvoriť jednotný digitálny trh.

Určite ste si už aspoň raz spustili v mobile niektorý z obchodov na aplikácie. Google Play, Windows Store či iTunes. Všetky však majú spoločné to, že ich prevádzkujú americké firmy. A čo tak niečo európske? Odpoveďou je určite aj European Digital Single Market.

„Európska únia sa rozhodla, že bude podporovať aktivity, ktoré zavedú jednotné zdielanie dát alebo jednotný trh, ktorý umožňuje zdielanie dát v rámci Európskej únie alebo v rámci európskeho priestoru a preto prišla so stratégiou, ktorá sa volá European Digital Single Market,“ hovorí pán Richard Weber, InterWay.

Primárnym cieľom je prepojiť digitálny trh medzi členskými štátmi a vytvoriť spoluprácu v tomto smere tak, aby sa všetko riešilo naozaj jednotne.

„Dôležité, že to prepojenie umožní využívanie služieb alebo aplikácií, ktoré už existujú v ľubovoľnom inom štáte. Napríklad môžete v rámci Slovenska využívať aplikácie, ktoré už existujú vo Francúzsku, pokiaľ im vyhovujú a vyhovujú vašim potrebám a požiadavkám. Ide o zdieľanie existujúcich služieb a aplikácií, a tým aj zefektívnenie a asi aj rýchlejšie nasadenie. Pre zákazníka to vlastne prináša to, že si môže efektívnejšie vyberať cloudové služby, ktoré potrebuje a ktoré perfektne vyhovujú jeho požiadavkám a potrebám.“

Myšlienky o jednotnom digitálnom trhu pritom v rámci európskej iniciatívy podporuje aj projekt Cloud for Europe.

„Myšlienka pochádza z európskej komisie, ktorá chce posunúť vpred možnosti cloudu vo verejnej správe, pretože je veľmi veľa projektov v cloude a Európska komisia si uvedomila, že je načase ich využiť v širšom rozsahu. Aby sme to však mohli vykonať, potrebujeme nejaký spôsob interakcie medzi verejnou správou, jej potrebami a dodávateľom cloudového riešenia, aby sa definovalo čo naozaj potrebujeme,“ hovorí pán Massimo Villari, univerzita ´Di Messina

Aj to bol jeden z dôvodov prečo vzniklo svetové konzorcium, v ktorom má zastúpenie aj Slovensko, prostredníctvom spoločnosti InterWay.

„V Taliansku sa spojili s InterWay univerzita v Mesine, domáca firma LiberoLogico a rumunský Team Net. Spolupracujeme vo fáze nula. Zisťujeme potreby Talianska a ďalších krajín. Chceme sa posunúť do prvej fázy a tam poskytnúť komplexné sieťové riešenia. Ďalšia fáza bude z časti prototypom, kde už budú konkrétne riešenia a posledná fáza bude prvá pilotná verzia, kde môžeme naplno testovať potreby verejnej správy.“

Celý projekt je postupne rozvrhnutý do roku 2020. Potom by však už mohli jeho výhody využívať všetci Európania.

„Projekt má nepochybne výhody v celej Európe. Rovnaký model môžete aplikovať v Taliansku, na Slovensku, v Anglicku, vo Francúzsku, skrátka všade. Máte rovnaký vizuál, rovnaké formuláre rovnaké cloudové riešenie, ktoré sa môže používať v rozdielnych verejných správach jednotlivých krajín.“

„Cloud for Europe je primárne orientovaný na verejnú a štátnu správu. Máte ďaleko jednoduchší prístup k existujúcim aplikáciám. Nemusíte vyvíjať niečo, čo už existuje, teda úspora je v tom. A druhá vec je samozrejme rýchle nasadenie. Potierajú sa hranice medzi jednotlivými krajinami. Každý si môže využívať službu od ktoréhokoľvek zúčastneného štátu v rámci Európskej únie,“ uzatvára pán Richard Weber, InterWay.

Práve takéto riešenie by malo verejným správam priniesť aj ďalšiu výhodu, a to šetrenie nákladov. No a v neposlednom rade to bude aj možnosť pre šikovných slovenských programátorov, aby prostredníctvom našich IT firiem, akou je aj Interway, ukázali svoje umenie a celej Európe ponúkli zaujímavé aplikácie a projekty.