Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Krátky prehľad technologických noviniek z výstavy Computex 2016

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 6. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Každý rok sa v mestách po svete koná niekoľko zaujímavých výstav s výpočtovou technikou. Bratislava môže na tú svoju už len spomínať. Dnes vám povieme o medzinárodnej výstave Computex 2016 v taiwanskom Taipei. Tá pritiahla mnoho zvučných mien výrobcov. Už každoročne sa tak k nám v tomto období dostanú z ich dielní tie najnovšie zariadenia a vynálezy. Tento rok máme pre vás opäť prehľad toho najzaujímavejšieho z výstavy.

Výrobca procesorov Intel predstavil nový rad procesorov Extreme Edition s architektúrou Broadwell-E. Vlajkovou loďou sa stal prvý desať jadrový procesor na svete, s označením Core i7-6950X, ktorý je určený pre náročné aplikácie a hry v rozlíšení 4K, s možnosťou spracovania viacerých procesov súčasne.

V novej rodine procesorov Extreme Edition sa nachádzajú aj iné modely, ktoré sa od seba odlišujú počtom jadier, frekvenciou a výkonom. Všetky nové procesory od Intelu sú odomknuté a umožňujú pretaktovanie na vyššie frekvencie.

S novými procesormi sa na Computexe pochválila aj konkurenčná spoločnosť AMD, ktorá uviedla už siedmu generáciu procesorov Bristol Ridge A-series APU pre notebooky a konvertibilné zariadenia. Patria do nej procesory FX, A 13 a A 9.

Prekvapujúce však bolo oznámenie novej grafickej karty Radeon RX480, ktorá chce vstúpiť do boja s nedávno predstavenou kartou GeForce GTX 1080 od Nvidie. Grafická karta Radeon RX480 je postavená na novej architektúre Polaris a mala by poskytnúť dostatočný výkon aj pre zariadenia zobrazujúce virtuálnu realitu. Pri zapojení dvoch kariet do módu CrossFire pritom karta RX480 dosahuje o niečo lepšie výsledky ako GTX 1080tka.

Spoločnosť Acer predstavila nový smartfón Liquid Zest Plus, ktorý si prináša zaujímavú výbavu. Do 5,5 palcového tela sa podarilo vtesnať batériu s kapacitou 5000 mAh. Batéria disponuje navyše rýchlo nabíjacou technológiou, ktorá ju nabije na 50 percent kapacity už za jednu hodinu.

Poteší aj zadný fotoaparát s rozlíšením 13 megapixelov, ktorý je vybavený hybridným ostriacim systémom. Smartfón Liquid Zest Plus navyše disponuje ozvučením DTS-HD, duálnym slotom pre SIM karty a technológiou redukcie modrého svetla pre nočné používanie.

Z dielne Asusu pochádza trojica smartfónov Zenfone 3. Základný model s 5,5 palcovým displejom chce používateľov osloviť najmä výrazným dizajnom, čítačkou odtlačkov prstov a zadným fotoaparátom s rozlíšením 16 megapixelov.

Celokovový smartfón Zenfone Deluxe s 5,7 palcovým OLED displejom je poháňaný procesorom Snapdragon 820 a má až 6 gigabajtov operačnej pamäte. Zadný fotoaparát si polepšil a získal rozlíšenie 23 megapixelov. Smartfónu Zenfone 3 Ultra dominuje obrovský 6,8 palcový displej s rozlíšením Full hd, teda 1080p. Je vybavený rovnakým fotoaparátom, ako model Deluxe.

Dostať maximálny výkon z počítača malých rozmerov sa snaží spoločnosť Zotac, ktorá na veľtrhu Computex 2016 predstavila mini PC Magnus EN980. Tento počítač rieši na malej ploche lepšie prúdenie vzduchu s vodným chladením. Má pritom dostatok miesta pre komponenty, ktoré môžu ešte viac zvýšiť jeho výkon.

Ukrýva v sebe plnohodnotný štvorjadrový procesor Intel Core i5-6400 s taktovacou frekvenciou 2,7 GHz spolu s grafickou kartou Nvidia GeForce GTX 980. Do vnútra sa však dostane aj ďalšia grafická karta. Operačná pamäť RAM má veľkosť 16 GB a vnútorné SSD úložisko zasa 240 GB. Do malého, kompaktného a dobre chladeného balíčka sa tak dostali podobné špecifikácie, aké nájdeme aj pri výkonnej pracovnej stanici.

Microsoft na výstave Computex 2016 demonštroval svoju víziu „zmiešanej reality“, v ktorej môže používateľ headsetu pre virtuálnu realitu komunikovať s používateľom headsetu HoloLens pre rozšírenú realitu.

Microsoft chce výrobcom zariadení pre zobrazovanie virtuálnej reality poskytnúť operačný systém Windows Holographic, ktorý by sa mohol stať novým štandardom pre virtuálnu aj rozšírenú realitu. Používatelia by tak získali vzájomné prepojenie a prístup k množstvu inovatívnych funkcií, ktorými obe technológie disponujú.

Asus sa na výstave Computex venoval aj novému domácemu robotovi s názvom Zenbo. Jeho cieľom je pomáhať zaneprázdneným moderným členom rodiny s každodennými úlohami, ako je napríklad zabávanie detí, ovládanie inteligentných zariadení, no slúžiť môže aj ako vzdialený opatrovník pre seniorov.

Robot dokáže na dotykovom displeji zobraziť rodinné fotografie alebo videá zachytené vstavanou kamerou. Displej slúži aj ako rozhranie, ktoré zobrazuje emotívne výrazy robota. Zenbo rozpoznáva ľudskú reč a reaguje na príkazy alebo otázky zodpovedajúcim spôsobom.