Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Partnerstvo Microsoft a OpenAI: Demokratizácia umelej inteligencie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vďaka zvyšujúcej sa výpočtovej kapacite cloudových systémov, dômyselnejším algoritmom a stúpajúcemu objemu dát zaznamenala aj umelá inteligencia obrovský pokrok. Tieto predpoklady umožnili vývojárom vytvoriť technológie, o ktorých sa nám ešte pred niekoľkými rokmi mohlo iba snívať.

Pomocou technológie hĺbkového učenia dokážu dnešné počítače rozpoznať slová v konverzácii rovnako kvalitne, ako človek, pričom aj poskytujú preklad do iných jazykov v reálnom čase. Vďaka pokroku v oblastiach, ako je posilnenie schopností učenia, sa vývojárom podarilo dosiahnuť skutočný pokrok v snahe vybudovať systémy, ktoré oplývajú umelou inteligenciou.

Toto sú iba príklady, ako sa v Microsofte snažia o demokratizáciu umelej inteligencie tak, aby mohla byť prístupná všetkým a prinášala výhody v pracovnom, ale aj v súkromnom živote. Tieto ambície Microsoft zdieľa spolu s OpenAI, neziskovou výskumnou organizáciou pre umelú inteligenciu, ktorú založili Elon Musk, Sam Altman, Greg Brockman a Ilya Sutskever.

Harry Shum, výkonný viceprezident, Microsoft AI and Research Group a Sam Altman, spolupredseda, OpenAI (Foto: Brian Smale)

Cieľom tohto nového partnerstva Microsoftu s OpenAI je významne prispieť k vývoju a posúvaniu hraníc technológií pre umelú inteligenciu, ako aj jej využitie na riešenia niektorých zložitých svetových problémov.

Organizácia OpenAI si vybrala Microsoft Azure ako ich primárnu cloudovú platformu s cieľom urýchlenia svojho výskumu a vytvárania nových nástrojov a technológií, ktoré sa dajú uskutočniť len v cloudovom prostredí. Microsoft je známy svojim výskumom hĺbkového učenia a trvalej snahy o vývoj umelej inteligencie, spolu s podporou systému Azure pre open source technológie a jedinečnej kombinácie vysoko výkonných počítačov, spracovania veľkých objemov dát. Aj preto bolo spojenie s OpenAI logickým krokom v snahe demokratizácie umelej inteligencie.

Organizácia OpenAI už teraz pracuje na virtuálnych strojoch Azure N-Series Virtual Machines, ktoré budú všeobecne k dispozícii od decembra. Tieto virtuálne stroje sú určené pre intenzívnu výpočtovú záťaž, vrátane hĺbkového učenia, simulácii, virtualizácie a testovania neurónových sietí.

Partnerstvo Microsoft a OpenAI prinesie demokratizáciu umelej inteligencie