Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

„Nový Rembrandt“ bol predstavený v Prahe

„Nový Rembrandt“ bol predstavený v Prahe
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj napriek tomu, že od úmrtia holandského maliara Rembrandta ubehne tento rok 348 rokov, jeho dielo ešte stále nie je uzavreté. S využitím technológií na spracovanie veľkého množstva dát, bolo možné zanalyzovať celú jeho tvorbu a navrhnúť, ako by mohol vyzerať jeho ďalší obraz, ak by žil a mohol ho namaľovať.

Partnerom iniciatívy The Next Rembrandt je aj spoločnosť Microsoft, ktorá spolu s ING Bank, J. Walter Thompson Amsterodam, Delft University of Technology a múzeami Mauritshuis a Het Rembrandthuis oživila umenie jedného z najväčších svetových maliarov. Práve spoločnosť Microsoft predstavila v týchto dňoch v Prahe tento počítačom vytvorený obraz.

Cloudová infraštruktúra Microsoft Azure na základe analýzy výtvarnej techniky a spracovania oborvského množstva dát vytvorila obraz v štýle Rembrandta

V rámci projektu bolo v 3D naskenovaných všetkých jeho 346 známych Rembrandtových obrazov a s pomocou cloudových služieb Microsoft Azure, systému pre rozoznanie tvárí a detailnej analýzy výtvarnej techniky, boli všetky diela dôkladne preskúmané - napríklad z pohľadu kompozície obrazu, hĺbky a textúry maľby, z pohľadu objektov na obraze a mnohých ďalších kritérií.

Použité riešenia následne vytvorili zo získaných dát ďalší obraz – portrét muža v čiernom oblečení zo 17. storočia s bielym golierom a klobúkom. Nový obraz tvorí viac ako 148 miliónov bodov (pixelov) a využíva 168 263 častí z už existujúcich obrazov. Obraz potom vytlačila 3D tlačiareň s využitím UV atramentu.

Cloudová infraštruktúra Microsoft Azure je založená na princípe hĺbkového učenia

„Nové dielo odstraňuje hranice medzi umením a technológiami,“ hovorí Lenka Čábelová, manažérka komunikácie v spoločnosti Microsoft, a dodáva, že podobu obrazu sa podarilo odhadnúť vďaka pokročilej analýze veľkých dát. „Nezáleží na tom, či analyzujeme čísla alebo farby a ťahy štetcom. Dnešné technológie dokážu do detailu preskúmať a vyhodnotiť aj umelecké diela a s nazbieranými materiálmi ďalej pracovať. Je tak už len na nás, na čo chceme možnosti moderných technológií využiť.“

Celý projekt trval zhruba 18 mesiacov a v apríli 2016 vyvrcholil odhalením obrazu v Amsterdame. Podobnú techniku je dnes možné vyučiť aj na analýzu a následnú tvorbu obrazov ďalších umelcov. Nové perspektívy netradičného spracovania dát sa taktiež otvárajú v reálnom biznise.

Cloudová infraštruktúra Microsoft Azure si môže nájsť uplatnenie v rôznych aplikáciách v reálnom biznise

Príkladom aplikácie postavenej na pokročilých nástrojoch strojového učenia a umelej inteligencie je technológia českej firmy Neuron soundware, ktorá sa využíva na odhaľovanie porúch strojov podľa ich zvuku. Ďalšie inšpiratívne príklady aplikácií zo sveta a z Česka nájdete v publikácii Cloud pre lepší svet.

„Nový Rembrandt“ v číslach:

• 346 obrazov
• 150 GB dát
• > 500 hodín renderovania nového diela
• 148 miliónov pixelov, ktoré vytvorili nový obraz

Celý projekt The Next Rembrandt trval zhruba 18 mesiacov

(Zdroj: Tlačová správa Microsoft)