Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Project Scorpio: Poriadny výkon v prepracovanej hernej konzole Xbox One

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 4. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci pripravovanú úpravu hernej konzoly Xbox One s kódovým označením Project Scorpio oficiálne oznámil Microsoft už počas výstavy E3 vlani v júni, okrem silného tvrdenia, že pôjde o „najvýkonnejšiu domácu konzolu všetkých čias“, neboli doteraz známe žiadne jej špecifikácie. Microsoft však konečne odhalil detaily a pripravovaný stroj je údajne určený pre 4K hranie hier, bez toho, aby sa plynulosť prepadla pod 60 snímok za sekundu.

Minulý rok Microsoft vydal menšiu a okresanú verziu hernej konzoly Xbox One S, zatiaľ čo konkurencia v podobe japonskej Sony sa vytiahla zoštíhlenou a vylepšenou verziu konzoly PS4 Pro. No pripravovaný Project Scorpio sľubuje ešte dramatickejší posun výkonu nahor. Podľa Microsoftu bude nová herná konzola osadená GPU s výpočtovým výkonom 6 teraflopov, inak povedané, bude schopná spracovať 6 biliónov operácií s plávajúcou rádovou čiarkou za sekundu. Je to teda viac, ako má Sony PS4 Pro so svojimi 4,14 teraflopmi, a podstane viacej ako prvá generácia PS4 a Xbox One s 1,84, respektíve 1,32 teraflopmi.

Spoločnosť Microsoft odhalila špecifikácie pripravovanej hernej konzoly s kódovým označením Project Scorpio

Prepracovaná herná konzola Project Scorpio sa môže pochváliť operačnou pamäťou s kapacitou 12 GB GDDR5 RAM a vlastným procesorom s taktovacou frekvenciou 2,3 GHz. Úložný priestor pevného disku bude mať kapacitu 1 TB. Okrem toho bude Project Scorpio využívať komorový kvapalný chladiaci systém. Konzola by pritom mala zvládať spustiť hry v rozlíšení 4K s vysokým dynamickým rozsahom (HDR) pri rovnomerným 60 snímkach za sekundu.

Herná konzola Project Scorpio bude mať výpočtový výkon 6 teraflopov a hry spustí v rozlíšení 4K pri stabilných 60 snímkach za sekundu

Ďalšou z výhod pripravovanej hernej konzoly je aj to, že jej súčasťou bude aj 4K Blu-Ray prehrávač, ktorý napodiv chýba u 4K zameranej PS4 Pro. No a nakoniec zostáva prekvapením, že kódové označenie Project Scorpio zatiaľ nebolo zmenené, ale možno že Microsoft odhalí oficiálny titul konzoly až na tohtoročnej E3. Ďalšie podrobnosti, ktoré by mohli byť zverejnené na tomto podujatí, sú cena či konkrétny dátum vydania. Zatiaľ je hrubá zmienka o dostupnosti niekedy koncom roka 2017.