Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kamera ZED mini zmení virtuálnu realitu na rozšírenú

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Majitelia náhlavných súprav pre virtuálnu realitu (VR), ako sú HTC Vive či Oculus Rift si môžu vďaka novému kamerovému zariadeniu ZED mini odskočiť z virtuálnej priamo do rozšírenej reality (augmented reality – AR). Kamera sa montuje priamo na náhlavnú súpravu a dokáže zmiešať skutočný svet s vygenerovanou počítačovou grafikou.

Zariadenie ZED mini v sebe spája dve kamery, ktoré sú od seba vzdialené 65 milimetrov a napodobňujú ľudské oči. Dokážu monitorovať používateľovu polohu a hĺbku v reálnom priestore tak, aby naprogramovaná digitálna grafika mohla spolupracovať s objektmi z reálneho sveta takým spôsobom, aby pôsobila verne spolu s realistickým osvetlením.

Kamerový systém ZED mini prenesie používateľov VR náhlavných súprav HTC Vive a Oculus Rift priamo do sveta rozšírenej reality.

ZED mini je kompatibilné s náhlavnými súpravami pre virtuálnu realitu Oculus Rift a HTC Vive a vďaka technológii sledovania objektov v oboch zariadeniach môže používateľ do rozšírenej reality zapojiť aj svoje ruky. Napríklad pre výber zo vznášajúceho sa menu pre tvárou, alebo môže zobrať virtuálnu zbraň a priamo vo svojej obývačke alebo kancelárii si môže zastrieľať po útočiacich dronoch, ako demonštruje video výrobcu na začiatku článku.

Kamera ZED mini má 100 stupňové zorné pole a všetky stereoskopické informácie o videu a hĺbke priestoru sa do HTC Vive alebo Oculus Rift prenášajú cez rozhranie USB-C v rozlíšení 720p pri rýchlosti 60 snímok za sekundu. Nie je to maximálne rozlíšenie, ktoré náhlavné súpravy zvládajú, ak aplikácie nepotrebujú vysoký počet snímok za sekundu, dá sa dosiahnuť až plné rozlíšenie 2K.

Kamerový systém ZED mini dokáže monitorovať používateľovu polohu a hĺbku v reálnom priestore tak, aby naprogramovaná digitálna grafika mohla spolupracovať s objektmi z reálneho sveta.

Samozrejme aj v tomto prípade je dôležitá podpora zo strany vývojárov obsahu, spoločnosť Stereolabs tvrdí, že už 30 000 výrobcov aplikácií používa vývojárske rozhranie pre integrovanie schopností kamery ZED mini.

Kamerový systém pre rozšírenú realitu ZED mini sa dá predbežne objednať za cenu 449 dolárov a jeho dodávka je naplánovaná od 18. decembra.

Kamera ZED mini má 100 stupňové zorné pole a všetky stereoskopické informácie o videu a hĺbke priestoru sa do HTC Vive alebo Oculus Rift prenášajú cez rozhranie USB-C v rozlíšení 720p pri rýchlosti 60 snímok za sekundu.