Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Grafiky Nvidia GeForce RTX prinesú hráčom ray tracing v reálnom čase

Grafiky Nvidia GeForce RTX prinesú hráčom ray tracing v reálnom čase
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Nvidia počas výstavy Gamescom 2018 konečne odhalila dlho očakávanú novú generáciu spotrebiteľských grafických kariet GeForce. Séria dostala označenie RTX a je zameraná na hry, ktoré karty zvládnu vykreslovať v rozlíšení 4K HDR pri rýchlosti až 60 snímok za sekundu. Hlavným „ťahákom“ nových kariet GeForce RTX je však podpora techniky vykresľovania ray tracing v reálnom čase.

Sériu nových grafických kariet od spoločnosti Nvidia otvára vlajková loď GeForce RTX 2080 Ti, po ktorej nasledujú modely GeForce RTX 2080 a GeForce RTX 2070. Podľa vyjadrenia spoločnosti Nvidia všetky tieto grafické karty sú prvými hernými grafikami, ktoré sú schopné plynule vykresľovať v rozlíšení 4K pri rýchlosti 60 snímok za sekundu a to dokonca súčasne s podporou obrazovej technológie High Dynamic Range (HDR).

Séria GeForce RTX 20 je založená na novej architektúre s názvom Turing, o ktorej výrobca tvrdí, že prináša až šesťnásobný nárast výkonu v porovnaní s dva roky starou sériou GeForce GTX 10 s architektúrou Pascal. Nová architektúra Turing je pritom postavená so zameraním sa na renderovaciu techniku ray tracing, ktorá simuluje trasu svetelných lúčov pri prechode virtuálnou scénou. Lúče sa odrážajú a lámu od objektov a vytvárajú realistické osvetlenie a tieňovanie. Nové grafické karty budú túto techniku vykresľovania zvládať spracovať v reálnom čase, čo prinesie hráčom ešte realistickejšie spracovanie scén v najnovších hrách.

Grafické karty Nvidia GeForce RTX 20 sú schopné plynule vykresľovať v rozlíšení 4K HDR pri rýchlosti 60 snímok za sekundu a podporujú renderovaciu techniku ray tracing v reálnom čase.

Grafické karty Nvidia GeForce RTX obsahujú jadrá RT, ktoré sú určené výhradne na túto úlohu, spolu s jadrami Tensor, ktoré využívajú algoritmy umelej inteligencie pre urýchlenie celého výkonu a spracovania grafických operácií. Vlajková loď GeForce RTX 2080 Ti sa môže pritom pochváliť frekvenciou jadra 1545 MHz a až 11 GB pamäte GDDR6. Karta GeForce RTX 2080 má frekvenciu jadra 1710 MHz a 8 GB GDDR6 a model GeForce RTX 2070 dosahuje frekvenciu jadra 1620 MHz a taktiež získal 8 GB pamäte GDDR6.

Všetky tri modely kariet budú tiež k dispozícii v takzvanej Founders Edition, čo sú od výroby pretaktované karty s navrhnutým lepším chladiacim systémom od spoločnosti Nvidia.

Grafické karty RTX 20 sa už dajú predbežne objednať, s cenou 999 dolárov za GeForce RTX 2080 Ti, model GeForce RTX 2080 bude stáť 699 dolárov a model GeForce RTX 2070 od 499 dolárov. Upravené karty z Founders Edition budú stáť od 1 199 dolárov, 799 dolárov a 599 dolárov. Grafiky RTX 2080 Ti a 2080 budú dostupné od 20. septembra, zatiaľ čo RTX 2070 sa k hráčom dostane až v októbri.

Séria nových grafických kariet Nvidia GeForce RTX 20 je založená na novej architektúre s názvom Turing, o ktorej výrobca tvrdí, že prináša až šesťnásobný nárast výkonu v porovnaní s dva roky starou sériou GeForce GTX 10 s architektúrou Pascal.