Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Samsung má prvý zakrivený QLED monitor s rýchlymi portami Thunderbolt 3

Samsung má prvý zakrivený QLED monitor s rýchlymi portami Thunderbolt 3
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Juhokórejský výrobca Samsung uviedol nový rad ultra širokých zakrivených QLED monitorov, ktoré využívajú obrazovú technológiou panela s kvantovými bodmi. Najväčším lákadlom jedného z týchto nových monitorov má pritom byť osadenie portu Thunderbolt 3 pre rýchlejšie zobrazenie informácií, prenos dát a napájania v jednom. Do portfólia Samsungu pribudli celkovo tri nové modely.

Vlajkovou loďou medzi novými zakrivenými QLED monitormi je model CJ79, ktorého uhlopriečka je 34 palcov pri pomere strán 21 : 9. Tento monitor sa pýši jedným z najostrejších zakrivení s polomerom 1 500, čo znamená, že ak by sa okraje obrazovky natiahli do kruhu, jeho polomer by bol 1 500 centimetrov. Rozlíšenie monitora je blízke 4K, konkrétne 3 440 x 1 440 obrazových bodov. Jeho obnovovacia frekvencia je 100 Hz.

Zakrivený QLED monitor Samsung C34J79.

Najväčšou inováciou je však implementácia dvojice portov Thunderbolt 3. Tie umožňujú pripojenie monitora k PC alebo Mac s prenosom dát rýchlosťou až 40 Gb / s, čo je asi osemkrát rýchlejšie ako cez port USB 3, pričom sa súčasne dajú nabíjať zariadenia. Výrobca pribalil aj ďalšie porty HDMI, Display Port a dva sloty USB 3.0. Rôzne porty sa dajú využiť aj v režime Picture-By-Picture, ktorý umožňuje na monitore zobraziť obraz z dvoch rôznych zdrojov vedľa seba. Režim Picture-In-Picture umožní zmenšenie jedného z týchto vstupov a jeho presunutie kdekoľvek na väčšej obrazovke.

Zakrivený QLED monitor Samsung C34J79.

Medzi novinkami nájdeme aj dva modely CJ89, ktoré majú oveľa väčšiu uhlopriečku, no vo výbave im chýba port Thunderbolt 3. K dispozícii je 43 palcový displej s obnovovacou frekvenciou 120 Hz a rozlíšením 3 840 z 1 200 pixlov. Druhý model má uhlopriečku až 49 palcov. Jeho rozlíšenie je 3 840 x 1 080 a obnovovacia frekvencia narástla na 144 Hz. Namiesto portu Thunderbolt 3 v oboch prípadoch nájdeme dva porty USB-C, HDMI, Display Port, USB 3.0 a dva porty USB 2.

Zakrivený QLED monitor Samsung C43J89.