Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové procesory od Intelu optimalizujú výkon a výdrž notebookov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Intel doplnila svoje už aj tak bohaté portfólio procesorov 8. generácie Core o ďalších šesť nových kúskov, ktoré sú zamerané priamo na notebooky a konvertibilné zariadenia. Procesory boli predstavené na výstave IFA 2018 v Nemecku. Patria sem tri procesory série U a tri procesory série Y. Doteraz boli známe pod kódovým označením Whisky Lake a Amber Lake.

Nové procesory sú navrhnuté pre notebooky, tablety a konvertibilné zariadenia 2v1 od bežných typov až po mimoriadne modely. Procesory sú optimalizované pre konektivitu, výkon a výdrž batérie a zahŕňajú podporu integrovaného gigabitového Wi-Fi modulu.

Šesť nových CPU, ktoré sa pridali do rodín Core-m a Core-i:

- 1,1 GHz Core m3-8100Y
- 1,3 GHz Core i5-8200Y
- 1,5 GHz Core i7-8500Y
- 2.1GHz Core i3-8145U
- 1,6 GHz Core i5-8265U
- 1,8 GHz Core i7-8565U

Nové procesory sú optimalizované pre konektivitu, výkon a výdrž batérie v notebookoch.

Cieľom spoločnosti Intel pri týchto procesoroch bolo vyriešiť energetickú úsporu pri práci na notebooku. Najnovšie mobilné zariadenia tak môžu dosiahnuť až 16 hodín výdrže batérie, samozrejme závisí aj od jej kapacity a ďalších parametroch. Lákadlom na nové procesory má byť tiež výkon. V porovnaní s 5 ročným systémom sa údajne výkon nových procesorov zdvojnásobil.

Intel sa tak zameriava aj na hranie hier, no integrované grafické čipy nedokážu držať krok s konkurenciou od Nvidia či AMD. Na druhú stranu by to mohlo byť riešenie pre príležitostných hráčov, ktorí hrajú menej náročné hry a pri kúpe nového stroja chcú ušetriť nejaké to euro. Intel tvrdí, že celková účinnosť nových procesorov, predovšetkým v porovnaní s niekoľkoročnými notebookmi, prinesie plynulejší výkon pera a renderovanie 4K videa takmer v reálnom čase.

Ran Senderovitz, viceprezident v Client Computing Group v spoločnosti Intel, drží platňu s 8. generáciou procesora Intel Core série U počas predstavenia v Berlíne.