Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Odolný notebook sprevádzal motorkárov po náročnej ceste naprieč Ruskom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 10. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výrobcovia elektroniky ako sú smartfóny či notebooky dnes venujú veľkú pozornosť mobilnosti zariadení, kam patrí aj výdrž batérie či odolnosť. Pomerne dobre sa to podarilo zladiť Lenovu pri svojom modeli Thinkpad X270. Dokonca to potvrdila aj špeciálna výprava motorkárov zo Slovenska, ktorá sa so zariadením vybrala naprieč Ruskom. Tím aj zariadenie sa samozrejme vrátili v poriadku, a tak vám môžeme sprostredkovať prvé dojmy.

Výprava motorkárov zo Slovenska si zvolila Rusko najmä preto, že je to veľká krajina zaujímavá rôznorodým spôsobom života. Podľa technického šéfa tímu sa tam dá nájsť ešte klasická človečina a v krajine nie je všetko o naháňaní sa za biznisom. Slováci však naháňali kilometre, a tak ich trasa, s celkovou dĺžkou vyše 14 000 kilometrov, viedla až do odľahlého Magadanu.

„Je to také najvýchodnejšie miesto, kde vedie cesta v Rusku. Pre porovnanie, ak človek nemá mapu pred sebou, tak je to trošku ďalej ako japonské ostrovy,“ vysvetľuje pán Patrik Cvengroš, Board.sk.

Naháňanie sa za zážitkami môžu v dnešnej modernej dobe naplno podporiť aj technológie. Okrem toho, že motorkári komunikovali cez Bluetooth sady pripojené k prilbám, bola ich ďalšou základnou pomôckou navigácia. Tu však narazili na menší technický oriešok.

„Museli sme si teda kúpiť samostatné ruské mapy. Tie sú rozdelené na európsku časť a ázijskú časť. Keď sme samozrejme prešli do tej ázijskej časti, tak mapa nám zmizla, je tam len taká základná mapa. Tak museli sme mapy reálne seriózne zhrávať.“

Všetky zážitky sa skupina rozhodla dokumentovať aj pomocou akčných kamier pripevnených priamo na motorkách. Zároveň však boli v spojení so svojimi fanúšikmi a už počas cesty ich informovali o každej zaujímavej situácii. Verným spoločníkom sa im preto stal notebook Lenovo Thinkpad X270. Ten motorkárov pozitívne prekvapil nielen svojimi funkciami, ale aj tým, že si zachoval kvalitu vyhotovenia predchádzajúcich modelov. Tú pritom náležite otestovali.

„12 palcový displej, takže skladné, jednoduché danie do motorky. Tým, že je to teda Thinkpad, je to odolné, tak aj tie kryty mali by vydržať, prídavné baterky samozrejme. Spravili sme tento test odolnosti, že som sa na ten notebook na Sibíri postavil v hoteli. Spravili sme pekné zábery, fotky. Notebook samozrejme úplne bez problémov vydržal.“

Mobilný kamarát, ktorý aj takýmto testom odolal, priniesol cestovateľom navyše poriadnu dávku energie.

„Notebook má v sebe baterku vnútri a v podstate ďalšia sa pridáva ako štandardne zozadu zo štandardného notebooku. Notebook sme primárne využívali na nejaké tie blogy na písanie, nejaké tie statusy na sociálnych sieťach a zhrávanie videí z kamier. Takže pri týchto bežných veciach, ktoré možno boli okolo jednej hodinky, nám to týždeň, vyše týždňa akože vydržalo bez problémov.“

Thinkpad slúžil aj na kontrolu toho, čo motorkári nafotili a natočili. Pri spravovaní fotiek pomáhal pomerne výkonný procesor, no rovnako dôležitý bol aj displej.

„Mám rád matné displeje, teda dávam prednosť pred lesklými. Väčšinou sme teda notebook používali v interiéri, ale aj v exteriéri takisto nebol problém. Ako tá svietivosť bola úplne normálna.“

Všetky multimediálne zážitky bolo však potrebné nielen zaznamenať, ale aj priniesť v poriadku domov. A tak si technologický šéf cestovateľov zvolil do výbavy notebooku Thinkpad X270 novodobý rýchly SSD disk.

„SSDčko je určite odolnejšie voči otrasom ako klasický harddisk a keď boli tie takzvané off-roadové cesty, tak niekde boli naozaj veľké jamy, boli tam veľké skoky a riskovať teda, že by nám odišiel disk, tak si myslím, že to SSDčko už len po tejto vlastnosti by som vyzdvihol viacej ako tú samotnú rýchlosť.“

Samozrejme sa na takejto náročnej výprave myslelo aj na zadné dvierka, a tak sa nepodcenilo ani zálohovanie dát.

„Ja som bol ešte zabezpečený externými harddiskami, ktoré som vlastne dáta zhrával a zálohoval a rozdeľoval do motoriek, ak by sa stalo, že náhodou by sme prišli o náš drahocenný kontent, ktorý ničím nenahradíme,“ uzatvára pán Patrik Cvengroš, Board.sk.

Počas svojej pár týždňovej cesty vytvorila skupina viac ako 10 000 fotografií a niekoľko desiatok hodín videa. Po návrate tak tím strávi určite nejakú chvíľu spracovaním všetkých materiálov, pri ktorých si oživí spomienky na svoju netradičnú cestu. A možno už teraz niektorí z nich uvažujú aj nad novou cestou, pri ktorej ich budú opäť nepochybne sprevádzať technológie, vrátane osvedčeného odolného notebooku.