Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Úspešný prvý fintech hackathon na Slovensku, najviac prekvapili deti

Úspešný prvý fintech hackathon na Slovensku, najviac prekvapili deti
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 11. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dalo by sa povedať, že sme krajinou výnimočných talentov a ich najväčší príliv je možné badať najmä u mladej generácii. Dôkazom toho bol aj vôbec prvý ročník fintech hackathonu na Slovensku zameraný na nové technológie, tvorbu používateľských aplikácií a blockchain. Maratónu sa zúčastnili nielen skúsení programátori a marketingoví špecialisti, ale aj deti, ktoré svojimi schopnosťami porotu doslova ohromili.

Nultý ročník 12-hodinového 01 Hackathonu zorganizovala spolu s magazínom Forbes spoločnosť 01FintechHouse, ktorého vývojárske jadro tvorí skupina fintech špecialistov 01People. Rozhodli sa tak preto, že oblasti finančných nových technológií či blockchainu sa na Slovensku nevenuje veľa firiem. Ide totiž o pomerne náročný sektor, ktorý vyvíja novátorské a pokročilé technológie. „Cieľom maratónu bolo prilákať lokálnych odborníkov na finančné technológie a marketing, podporiť miestne talenty a dostať túto problematiku do širšieho povedomia,“ hovorí technologický riaditeľ a CEO spoločnosti 01People Roman Kučera.

Tím vytvoril projekt, ktorý by ušetril milióny eur

 

Spomedzi všetkých uchádzačov vybrala 10-členná porota zložená zo špecialistov 25 súťažiacich, ktorých následne rozdelila do piatich skupín podľa ich profesionálneho zamerania. Úlohou účastníkov hackathonu bolo vymyslieť reálne prípady použiteľnosti digitálnej meny OneGram v praxi. Porotu najviac uchvátil projekt prevodu peňazí zo zahraničia do Pakistanu. Členovia tímu našli reálne uplatnenie, ktoré ušetrí obrovský obnos peňazí – z hľadiska celkového objemu ide o milióny eur.

Pod vedením skúsených

 

Súťažiaci mali k dispozícii 10-členný tím zložený z rôznych špecialistov 01People, ktorým sa ako jedným z mála Slovákov podarilo spustiť kryptomenu na vlastnej technológii blockchain, uviesť na trh vlastnú krypto burzu či vytvoriť množstvo fintech aplikácií vychádzajúcich z navrhnutých blockchain ekosystémov.

„Snažíme sa prinášať na trh blockchain riešenia, ktoré zachovávajú všetky unikátne výhody tejto decentralizovanej technológie a zároveň zachovávajú všetky zdravé princípy klasického bankového systému. Sme dokonca pripravení poskytnúť konzultácie regulátorom, aby vedeli dynamicky reagovať na vznikajúci nový peňažný systém úpravou svojich legislatívnych zámerov,” hovorí Roman Kučera.

Výhra v podobe kryptomeny a pracovnej cesty do Dubaja

 

Odborná porota napokon vybrala najlepší tím a päť individuálnych najlepších riešiteľov, ktorí získali nielen prémiu v hodnote 100 OneGramov (ekvivalent 10 000 EUR), ale aj navštívia centrálu v Dubaji. Tam budú tri dni riešiť skutočné biznis a fintech projekty, ktoré komunita 01People vyvíja. Vízia 01 je, aby slovenský výber talentov súťažil s najlepšími štyrmi podobnými medzinárodnými skupinami z Dubaja, New Yorku a Hongkongu.

Najväčším prekvapením boli 9-ročné deti

 

Účastníkmi unikátneho fintech hackathonu boli aj nadané deti, ktoré s obrovským zápalom súťažili v tíme pod značkou 01Next. Ich úlohou bolo vymyslieť aplikáciu, ktorá by zlepšila vyučovací proces na základných školách a bola pre žiakov i učiteľov užitočnou pomôckou. So zanietením pracovali na plnení úlohy celých 12 hodín, čo bol čas určený pre „seniorské“ tímy.

„Deti hneď pochopili kľúčové parametre úlohy od jej zadania, spracovania, návrhov, brainstormingu, dizajnu riešenia a aplikácie, čo bolo úžasné. Pozoruhodný bol práve brainstorming, ktorý nás presvedčil o zmysluplnosti zapájať deti do podobných projektov,“ hovorí Roman Kučera.

Vytvorili aplikáciu pre svojich spolužiakov

 

Detský tím vytvoril aplikáciu, ktorá má slúžiť na to, aby si žiaci v triede vytvárali poznámky digitálnou formou. Zjednodušili tak prácu učiteľom, ktorí jednoduchšie skontrolujú, či deti správne pochopili vykladané učivo.

01Next tím svoj produkt nielen pomenoval, ale aj nadizajnoval do pripravených mock-upov. Navyše, deti vymysleli aj motivačný princíp spočívajúci v zbieraní avatarov zvieratiek, ktoré si sami nakreslili. „Chceme aplikáciu zrealizovať, aby pomohla školákom a bola zábavná, lebo škola má byť hrou a ešte chceme zbierať zvieratká,“ hovorí jeden člen detského tímu.

Žiaci vytvorili aj veľmi dôležitú platformu, kde sa mohli vyjadriť k šikane. Postavili ju na báze, ktorá nemala ďaleko od základných princípov blockchainu.

Deti zožali obrovský úspech a porotcovia im dokonca udelili najviac bodov, i keď nesúťažných. Deti, slovami jedného z nich, Maximiliána Patrika Kmeča, chcú aplikáciu predať za „bláznivú cenu, aby si postavili farmu a predávali biopotraviny.“ Niektoré „plánujú získané peniaze darovať chudobným, aby mali lepší život,“ iné ich chcú „použiť na kúpu domu, dovolenky alebo vybudovanie veterinárnej ambulancie“.

Pre slovenské talenty sa črtá neuveriteľná príležitosť

 

01Next tím vyhral zájazd pre celú triedu, no zrejme najväčším ocenením bol pre nich záujem dvoch investorov, ktorí sa myšlienkou realizácie projektu vážne zaoberajú. Ibrahim Mohammed, CEO 01FintechHouse a zakladateľ digitálnej meny OneGram, ho plánuje ponúknuť viacerým investorom v Dubaji.

Spoločnosť 01People plánuje s fintech hackathonmi pokračovať aj v blízkej budúcnosti, a to aj v iných krajinách, ako je Dubaj, New York, Hongkong či Pakistan.

(Zdroj: Tlačová správa 01FintechHouse)