Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vaqso vám sprostredkuje pachy a vône vo virtuálnej realite

Vaqso vám sprostredkuje pachy a vône vo virtuálnej realite
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 11. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V reálnom svete veci nielen vidíme a počujeme, ale aj ich dokážeme cítiť. Aby boli zážitky vo virtuálnej realite ešte vernejšie, vzniklo zariadenie Vaqso VR, ktoré po pripojení k VR headsetu vytvára rôzne pachy a vône.

Nové zariadenie Vaqso VR sa prepojí s headsetom pre zobrazenie virtuálnej reality tretích strán prostredníctvom micro USB kábla alebo bezdrôtovo cez Bluetooth. Je pritom umiestenené v spodnej časti headsetu v polkruhu okolo tváre používateľa. Vaqso obsahuje päť vymeniteľných kaziet, z ktorých každá môže byť naplnená jedným z 15 v súčasnosti dostupných vonných olejov.

Zariadenie sa aktivuje prostredníctvom kódu v rámci VR hry, ktorú hrá používateľ, a potom začne selektívne uvoľňovať pachy z kaziet, pričom tie sú relevantné k tomu, čo sa práve deje v hre. Jedným z pachov je dokonca simulácie zápachu zombie. Medzi ďalšie patrí oceán, požiar / strelný prach, les, drevo, pôda, káva, karamel, čokoláda, kari, smažené kurča, mäta, plyn, kvetina a vôňa „ženy“, čo by zrejme mohol byť nejaký parfém. Výrobca navyše môže vytvoriť pachy a vône na zákazku pre firemných klientov za cenu 3 000 dolárov.

Vaqso VR

Už táto cena napovedá, že v súčasnej podobe je zariadenie Vaqso k dispozícii len ako vývojárska súprava. Jeho cena je 999 dolárov za hlavnú jednotku s hmotnosťou 125 gramov, spolu s piatimi plniteľnými kazetami na vôňu. Ďalšie kazety sa dajú prikúpiť za 70 dolárov za kus. Vývojári získajú tiež otvorené rozhranie API (aplikačné programové rozhranie). Uvidíme, či sa táto myšlienka ujme, s pachmi totiž experimentujú viaceré spoločnosti a takéto zariadenie by dokázalo používateľa ešte viac vtiahnuť do prostredia virtuálnej reality.

Vaqso VR