Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

S maskou FeelReal môžete doslova precítiť virtuálnu realitu

S maskou FeelReal môžete doslova precítiť virtuálnu realitu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čuch hrá významnú úlohu v našom vnímaní sveta okolo nás a tak sa mu venujú aj vývojári v oblasti zariadení pre virtuálnu realitu. Najnovší výtvor v podobe masky FeelReal tak dokáže sprostredkovať rôzne vône a pachy, pričom na tvári simuluje aj dážď, teplo a vietor.

Maska FeelReal je kompatibilná s väčšinou existujúcich zariadení pre zobrazenie virtuálnej reality, ako sú napríklad Oculus Rift a Go, Samsung Gear VR, HTC Vive či PlayStation VR. Maska sa pripája k spodnej časti headsetu prostredníctvom magnetických držiakov a digitálne sa spája s pomocou Bluetooth pripojenia. Človek v nej potom vyzerá ako taký zvárač či Stormtrooper z Hviezdnych vojen, no ide hlavne o jej funkcie, nie dizajn.

Do zariadenia sa dá vložiť 9 samostatných kapsúl s arómami, ktoré vášmu nosu sprostredkujú rôzne vône a pachy v prostredí virtuálnej reality. Celé portfólio pritom zahŕňa až 255 rôznych pachov, či už sú to známe vône ako je káva a levanduľa, ale pachy, ktoré dokresľujú scénu, ako je horiaca guma či strelný prach.

Maska FeelReal

No okrem vôní disponuje maska FeelReal aj takzvanou multi-senzorickou technológiou, ktorá používateľovi sprostredkuje ďalšie pocity v prostredí sveta virtuálnej reality. V zariadení sú zabudované mikro ohrievače a mikro chladiče, ktoré sú navrhnuté tak, aby na tvár používateľa fúkali teplý alebo studený vzduch. Ultrazvukový ionizačný systém má zase za úlohu vytvoriť pocit vodnej hmly a teda simuluje dážď.

Podľa autorov môžu byť VR hry, ako je Skyrim alebo Beat Sabre modifikované tak, aby mohli spolupracovať s touto multi-senzorickou maskou. Herní vývojári môžu určiť systému, kedy má uvoľniť určité vône a pachy či iné pocity. K dispozícii je aj prehrávač FeelReal, ktorý robí to isté pri pozeraní 360 stupňových videí a prináša aj viaceré relaxačné režimy pre meditáciu či aromaterapiu.

Maska FeelReal

Všetko to znie zaujímavo, no závisí najmä na tom, či vývojári softvérov implementujú takéto techniky pre rozšírenie vnemov do svojich hier a videí. Na druhej strane je tiež otázne, ako k tomu budú pristupovať samotní používatelia VR zariadení. Tak či onak, spoločnosť FeelReal nie je jedinou, ktorá sa snaží vniesť pachové vnemy do virtuálnej reality. Pred nedávnom spoločnosť Vaqso oznámila podobnú verziu zariadenia, ktoré funguje na podobnom princípe.

Zatiaľ nie sú známe informácie o cene alebo dostupnosti masky Feelreal. Vývojári však čoskoro plánujú jej uvedenie prostredníctvom start-up kampane na portáli Kickstarter.

Maska FeelReal