Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ice Lake je prvým 10 nm procesorom Intelu pre PC a notebooky

Ice Lake je prvým 10 nm procesorom Intelu pre PC a notebooky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 1. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Intel prehodnotila dizajn procesorov ešte predtým, ako sa pustí do samotnej výroby 10 nm čipov pre PC a notebooky. Na tohtoročnom veľtrhu CES v Las Vegas už Intel demonštroval svoj prvý 10nm procesor s označením Ice Lake.

Procesory Intel Ice Lake vyrábané 10 nm technológiou sú založené na novej mikroarchitektúre Sunny Cove. Majú zabudovanú podporu Thunderbolt 3, Wi-Fi 6 a DL Boost (Deep Learning Boost pre vylepšenie hĺbkového učenia).

Spoločnosť Intel pôvodne plánovala prejsť na 10 nm technológiu už v roku 2016 s procesormi nazvanými ako Cannon Lake. No vývojári bojovali s problémami a správy z minulého roka naznačovali, že Intel zrušil svoje plány na 10 nm procesor. To sa však všetko mení tento rok, a namiesto Cannon Lake tu máme nový dizajn procesora Ice Lake. Pokiaľ nepríde k nejakým oneskoreniam, výrobcovia počítačov a notebookov by mali svoje zariadenia vybaviť 10 nm procesormi už do konca roka 2019.

Medzičasom spoločnosť Intel rozšírila aj svoju sériu procesorov 9. generácie pre stolné počítače a na výstave CES 2019 oznámila dramatické rozšírenie portfólia o šesť nových procesorov. Počnúc základným procesorom Core i3, až po najvýkonnejší Core i9. Ich distribúcia výrobcom sa začne koncom tohto mesiaca. Intel tiež dúfa, že prinesie procesory 9. generácie Core aj pre notebooky, a to konkrétne sériu čipov H, už niekedy v 2. štvrťroku 2019.

Ice Lake je prvým 10 nm procesorom Intelu pre PC a notebooky.