Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Oculus Rift S prehĺbi vaše zážitky vo virtuálne realite

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Oculus predstavila ďalšie zariadenie pre zobrazenie virtuálnej reality, keďže pôvodný model Oculus Rift je tu s nami už od roku 2016. Nový nástupca s názvom Oculus Rift S prináša vyššie optické rozlíšenie, priamo zabudované snímača a zvyšuje pohodlie pri ponorení sa do sveta virtuálnej reality.

Na rozdiel od modelov Oculus Go a Oculus Quest nie je novinka samostatné VR zariadenie, a teda rovnako ako u prvého modelu Rift budete potrebovať výkonný počítač, s ktorým sa Rift S spája s pomocou kábla. Zrejme najväčšou novinkou je integrácia senzorov priamo do náhlavnej súpravy pre sledovanie až šiestich stupňov voľnosti, čiže zariadenie dokáže zistiť, kedy sa pohybujte dopredu a dozadu v priestore, kedy otáčate hlavou zo strany na stranu a nahor či nadol. Externé senzory rozmiestnené po miestnosti, ktoré toto umožnili v prvom modeli Rift, už tak nie sú potrebné.

Oculus Rift S

Vylepšenia sa dočkali aj optické šošovky, ktoré zvýšili rozlíšenie na 1 280 x 1 440 pixlov z 1 080 x 1 200 pixlov, v porovnaní s pôvodným Oculus Rift. Aj zorné pole je o niečo väčšie, hoci došlo k poklesu obnovovacej frekvencie z 90 Hz na 80 Hz. Nové zariadenie Oculus Rift S bolo pritom vyrobené v spolupráci so spoločnosťou Lenovo, ktorá sa podieľala na novom dizajne. Ten by mal priniesť zvýšenie komfortu vďaka lepšiemu rozloženiu hmotnosti a vylepšenému blokovaniu okolitého svetla.

Ďalšou novinkou technológia Passthrough +, ktorá v podstate využíva predné kamery, aby sa zlepšilo integrovanie prostredia v reálnom svete. Malo by to minimalizovať prípadný stret so stenami.

Oculus Rift S

Hoci bolo zariadenie Oculus Quest oznámené v minulom roku, do predaja sa dostane v rovnakom čase ako Oculus Rift S, to znamená v priebehu „jari 2019“. Obe zariadenia budú vybavené rovnakými ovládačmi a majú podobné sledovacie systémy. Budú sa predávať za rovnakú cenu na úrovni 399 dolárov. V prípade Oculus Rift S však prepojenie s výkonným počítačom bude znamenať lepšie vizuálne efekty a niektoré herné exkluzivity, aj keď bezdrôtový zážitok s Questom bude pohodlnejší.

Oculus Rift S