Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Stadia bude streamovať hry v 4K 60fps na akékoľvek zariadenie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po mesiacoch náznakov a krátkom teste s názvom Project Stream bola konečne spoločnosťou Google oficiálne predstavená služba streamovania hier. Pod chytľavejším názvom Stadia sa ukrýva možnosť streamovania hier z cloudu do smartfónov, počítačov či na televízne obrazovky (cez Chromecast).

Google Stadia by sa dala prirovnať k streamovacím službám Spotify alebo Netflix, ktoré prenesú hudbu alebo video do vášho webového prehliadača. Stadia urobí to isté s hrami. Vďaka tomu, že po celom svete sa zvyšuje rýchlosť internetového pripojenia, tak budú môcť hráči údajne streamovať hry v rozlíšení až 4K pri rýchlosti 60 snímok za sekundu. K dispozícii bude aj podpora obrazovej technológie HDR.

Veľa detailov zostáva zatiaľ skrytých, vrátane toho, kedy presne bude táto služba dostupná a za akú cenu. Z dostupných informácií je známe, že Stadia bude integrovaná so službou YouTube, takže hráči budú napríklad môcť jedným klikom okamžite prejsť do hry po dopozeraní video upútavky.

Špeciálna funkcia State Share umožní hráčom sa pripojiť na konkrétny bod v hre, konkrétnu pozíciu v určitom čase. Takto sa napríklad všetci priatelia môžu zúčastniť výziev na rovnakom mieste v hre. Nebude chýbať ani podpora digitálneho asistenta Google Assistant, ktorý sa dá použiť napríklad na vyvolanie návodov priamo počas hrania hry.

Streamovacia služba Google Stadia umožní hranie hier v rozlíšení 4K pri rýchlosti 60 snímok za sekundu na akomkoľvek zariadení.

Výhoda streamovaného hrania je jasná, nepotrebujete výkonné a drahé zariadenie doma a vo svojej rozohranej hre môžete pokračovať aj na inom zariadení, napríklad na smartfóne či notebooku počas cestovania. Netreba ani čakať na stiahnutie hry alebo jej aktualizáciu, pretože všetko prebieha na cloudovom systéme.

No stále nad touto formou služby visia otázniky. Aká bude potrebná rýchlosť internetového pripojenia, aby všetko fungovalo? S tým súvisí aj latencia medzi stlačením tlačidla a vyvolaním akcie na obrazovke. To je dôležité najmä pri akčných hrách. Spoločnosť Google chce túto latenciu zmierniť s pomocou vlastného herného ovládača, ktorý sa priamo pripája na servery Google a nie na zariadenie, na ktorom hráte.

Zatiaľ nie je známe, koľko bude stáť predplatné služby Stadia, ani aké herné tituly na nej budú dostupné. Chýba aj informácia o oficiálnom dátume uvedenia na trh. No podľa vyjadrenia spoločnosti Google by mala Stadia doraziť niekedy v roku 2019, pričom medzi prvé trhy budú patriť USA, Kanada, Veľká Británia a Európa.

Herný ovládač navrhnutý pre streamovaciu službu Google Stadia by mal zmierniť latenciu pri hraní.