Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

HTC VIVE X Demo days odhalilo až 17 nových startupov

HTC VIVE X Demo days odhalilo až 17 nových startupov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť HTC odhalila najnovšie vývojárske tímy, ktoré využívajú podporu investičného programu VIVE X pre rozvoj virtuálnej a rozšírenej reality. Ich technológie a inovácie budú prezentované potenciálnym investorom, novinárom i zákazníkom v rámci štyroch oddelených akcií v Pekingu, Tokiu, Londýne a San Franciscu.

Medzi vybranými spoločnosťami nechýbajú ani pražskí LIV. Tí umožňujú tvorbu mixed reality videí, vďaka ktorým diváci môžu vidieť svojich obľúbených streamerov priamo v prostredí virtuálnej reality.

Tohtoročné Vive X Demo Days boli zahájené 8. mája v Pekingu. V Tokiu prebehla prezentácia 16. mája a v Londýne sa chystá 23. mája. Celý cyklus zakončia vývojári v San Franciscu 6. júna 2019. Londýnska prezentácia prebehne v rámci väčšieho stretnutia investorov, kedy dôjde tiež k prvému európskemu stretnutiu VRVCA (Virtual Reality Venture Capital Alliance).

Vive X sa stal najaktívnejším investorom na poli virtuálnej a rozšírenej reality. Od roku 2016, kedy bol program spustený, ho využilo približne 100 spoločností, ktorým priniesol potrebné informácie, financie i propagáciu. Okrem VR a AR spoločnosť prostredníctvom Vive X investuje tiež do technológií 5G, umelej inteligencie a blockchainu, v ktorých prepojení vidí budúcnosť.

Výrobca prijíma ďalšie prihlášky do programu Vive X a to vo všetkých kanceláriách, ktoré sa nachádzajú v San Franciscu, Londýne, Pekingu, Šen-čene, Tchaj-peji a Tel Avive.

Spoločnosti prezentujúce v rámci Vive X Demo Days:

San Francisco

- MyndVR je americká spoločnosť, ktorá sa zameriava na tvorbu relaxačných a terapeutických VR zážitkov pre seniorov.

- Primitive poskytuje riešenia vzdialenej spolupráce pre vývojárske tímu roztrúsené po celom svete. S pomocou ich softvéru dostávajú programátori prístup do prostredia, ktoré tvorí 3D štruktúra aplikácie, na ktorej pracujú, a v ktorom môžu s kolegami upravovať kód.

- ybVR ponúka riešenie pre streaming 360 stupňových videí v 8K rozlíšení aj skrz bežné internetové pripojenie.

- Visby pracuje na holografickej zobrazovacej technológii. S jej pomocou môžu tvorcovia filmov a videí zachytiť fotorealistické snímky pre holografické displeje a VR headsety.

- Modal vychádza zo skúseností Nolana Bushnella, ktorý je jedným zo zakladateľov firmy. Vytvára atrakcie využívajúce virtuálnu realitu a neobmedzený pohyb.

Londýn

- Immersive Factory vyvíja aplikácie pre tréning bezpečnosti práce. Všetky kurzy vznikali v spolupráci so zákazníkmi tak, aby zamestnancov pripravili na reálne situácie na ich pracovisku. Medzi najväčších klientov patria napríklad spoločnosti Veolia, EDF, Colas a Suez.

- LIV podporuje nielen vývojárov, ale i streamerov VR obsahu. Ich aplikácia dovoľuje vytvárať mixed reality videá, a dokonca ich v reálnom čase odosielať napríklad na platformu Twitch. Od apríla 2018 ich softvér generoval cez miliardu pozretí videí na sociálnych sieťach. Spoločnosti sa tak podarilo vytvoriť najväčšiu komunitu tvorcov obsahu z VR na svete.

- Kagenova se venuje základným technológiám pre interaktívne realistické simulácie. Riešenie založené na umelej inteligencii spatial360 umožňuje sledovať 360 stupňové médiá so 6 stupňami voľnosti (6DOF). Významne posilňuje ich presvedčivosť a eliminuje problémy s nevoľnosťou spôsobenou pohybom.

Tchaj-pei

- 360Stories sprostredkovávajú cestovanie formou 360 stupňových pohlcujúcich videí. Používatelia sa môžu stretnúť s miestnymi obyvateľmi, ktorí im rozprávajú svoje príbehy pri prechádzkach tými najkrajšími miestami na svete.

- Z-Emotion vytvára kompletnú módnu platformu. Ich softvér umožňuje nielen navrhovať vo virtuálnej realite nové dizajny textilu, ale tiež jeho realistickú prezentáciu. Platforma navyše ponúka aj prediktívnu analýzu veľkých dát pre rýchlejšie a efektívnejšie rozhodovanie pri výrobe oblečenia.

Šen-čen

- Inload exceluje vo vývoji a výrobe VR kioskov. Spoločnosť má vlastné laboratórium, herné štúdio i výrobu hardvéru.

- Yaoan využíva viac ako 20 rokov skúseností s tvorbou priemyselného softvéru pri vývoji vzdelávacích systémom. Medzi poslednými produktmi nechýba virtuálna hala pre bezpečnostní výcvik, cvičenie postupov v prípade núdze a množstvo ďalších bezpečnostných aplikácií. Na domácom trhu sa spoločnosť stala lídrom v oblasti bezpečnosti a vzdelávania.

Peking

- ifGames je jedným z prvých čínskych štúdií zameraných na VR. Jeho vývojári vytvorili prvú čínsku VR hru Ark of the Stars, ktorá získala rad ocenení. Ich multiplayerová atrakcia CyberCraft, využívajúca sledovanie pohybu celého tela, dostáva uznania od množstva kritikov a už teraz je dostupná v najväčších čínskych mestách.

- ShinyVR je startup, ktorý vznikol v rámci laboratória národnej bezpečnosti univerzity Yanshan. Jeho programátori vyvinuli engine pre fyzikálne simulácie na molekulárnej úrovni SYVR, s jeho pomocou študovali hlavné komponenty prvého veľkého čínskeho komerčného lietadla C919. Softvér umožňuje komplexné simulácie najrôznejších situácií, experimenty, výcvik a vizualizácie.

- Yuanji vytvorilo softvér pre súdy, ktorý umožňuje rekonštrukciu miesta činu pre jednoduché a bezproblémové prezentovanie dôkazov. Systém tak prispieva k urýchleniu súdnych procesov.

Tel Aviv

- Sixdof.space vytvorilo nový systém sledovania pohybu vo VR, ktorý je rýchly, presný a zároveň dostupný. Technológia využívajúca inteligentné algoritmy nájde využitie v mnohých odvetviacj, vrátane VR.

- Ayayu Games vyrába ovládače, ktoré umožnia hru s reálnymi akčnými figúrkami vo virtuálnej realite.

Ilustračný obrázok (Zdroj: HTC).

(Zdroj: Tlačová správa HTC)