Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Skryté kamery v hotelových izbách nie sú len filmová fikcia

Skryté kamery v hotelových izbách nie sú len filmová fikcia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zneužívanie skrytých kamier na špehovanie hostí v prenajatých ubytovacích zariadeniach vyvoláva v súčasnosti záujem verejnosti, ale pre bezpečnostný priemysel nie sú takéto praktiky žiadnou novinkou. Sledovacie zariadenia môžu cieliť na podnikateľov či zamestnancov firiem, politikov, aktivistov alebo novinárov.

Bezpečnostní experti zo spoločnosti Kaspersky Lab vytvorili zoznam špičkových bezpečnostných „hackov” na ochranu digitálnych zariadení a informácií - pomocou jednoduchých techník a základných, ľahko dostupných nástrojov.

Obrovský šok zažila v apríli rodina z Nového Zélandu, ktorá objavila skrytú kameru v požiarnom alarme v obývačke ich prenajatej chaty v Írsku – a to je len jeden z niekoľkých nedávnych prípadov špehovania. Tajné sledovanie predstavuje rastúce riziko, ktorému ľudia na cestách čelia. Medzi ďalšie riziká patrí špehovanie zacielené na digitálne zariadenia ako sú laptopy a telefóny a informácie, ktoré sú v nich uložené. Experti z Kaspersky Lab sa aj na základe svojich vlastných skúseností podelili o zoznam rizík, ktoré sa týkajú bezpečnosti cestovania a ponúkajú riešenia, ako im jednoducho a prakticky čeliť.

Napríklad, aby ste sa uistili, že vo vašej hotelovej izbe alebo prenajatom apartmáne nie sú žiadne skryté kamery či mikrofóny, výskumníci odporúčajú, aby ste cestovali s malým zariadením (dostupné online), ktoré sa skladá z rádiofrekvenčného skenera, svetelných diód a červeného skla.

Toto zariadenie vám umožní nájsť akékoľvek zdroje, ktoré vyžarujú elektromagnetické vlny (vytvára ich väčšina bezdrôtových ploštíc a kamier) a vyhľadať skryté kamery. Objektív kamery odráža svetlo podstatne lepšie ako iné povrchy, takže ak nasvietite svetlo z diódy na objekt, ktorý by potenciálne mohol byť kamera a pozriete sa naň cez červené sklo, uvidíte jasnú červenú bodku.

Aj váš mobilný telefón môže poslúžiť na odhalenie kamier, ktoré používajú infračervené osvetlenie, pretože kamery v mobilných telefónoch ho vedia detekovať. Nezabúdajte však, že infračervený filter v niektorých telefónoch, ako sú napríklad iPhony, je pre tento účel príliš silný.

Aby ste sa nestali obeťou odpočúvacieho zariadenia, účinnou technikou je rušivý šum na pozadí. Tečúca voda z vodovodného kohútika alebo iné rušivé zvuky, o ktoré sa vie jednoducho postarať napríklad aj služba Noisli, účinne prekazia všetky nahrávky.

„Ako bezpečnostní výskumníci sme neustále na cestách a uvedomujeme si potenciálne bezpečnostné hrozby. Správy o špehovaní hostí v prenajatých ubytovacích zariadeniach sú dôkazom, že tajné sledovanie nie je len niečo, čo sa deje vo filmoch, ale aj v realite. Aby ste boli v bezpečí, nemusíte si zaobstarať špičkové technológie a zavádzať drahé opatrenia. Základná sada nástrojov a sedliacky rozum postačia na to, aby boli vaše digitálne zariadenia a informácie v bezpečí a vy si môžete užívať váš výlet bez obáv,” hovorí Marco Preuss, bezpečnostný expert spoločnosti Kaspersky Lab.

Ďalšie tipy od odborníkov, ako sa chrániť pred neželaným špehovaním:

• Nikdy nenechávajte svoje veci bez dozoru, kdekoľvek ste. Keď odchádzate z hotelovej izby, vezmite si so sebou všetky svoje zariadenia.

• Uistite sa, že na ochranu zariadení používate heslo a informácie uložené na nich sú šifrované. Zariadenia s najnovšími verziami systému Android a zariadenia so systémom iOS, ktoré sú zabezpečené prístupovým kódom, sú štandardne šifrované. Ak chcete zistiť, ako zapnúť šifrovanie celého disku vo Windowse, známeho ako BitLocker, kliknite tu. Pre informácie o tom, ako zapnúť FileVault pre macOS, kliknite tu.

• Vyhnite sa riziku, ktoré obnáša nezabezpečené Wi-Fi a používajte káblovú myš a integrovanú klávesnicu na notebooku.

• Naučte sa rozpoznať priehľadné zrkadlo. V bežnom živote síce nie sú bežné, ale naraziť naň môžete. Dotknite sa prstom povrchu zrkadla a ak je medzi prstom a jeho odrazom medzera, je to normálne zrkadlo. Ak tam medzera nie je, môže potenciálne ísť o priehľadné zrkadlo.

Začnite používať službu VPN (pozn.: virtuálna súkromná sieť), napríklad Kaspersky Secure Connection, na nepretržité šifrovanie všetkých odoslaných a prijatých prenosov alebo aspoň v prípadoch, keď je bezpečnosť obzvlášť dôležitá, napríklad keď sa potrebujete na hoteli či v prenajatom apartmáne pripojiť k nebezpečnej Wi-Fi sieti.

Ilustračný obrázok (Zdroj: Kaspersky Lab).

(Zdroj: Tlačová správa Kaspersky Lab)