Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Apple macOS Catalina a ultra rýchly, no poriadne drahý Mac Pro

Apple macOS Catalina a ultra rýchly, no poriadne drahý Mac Pro
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podujatie Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) okrem oznámenia mobilných operačných systémov iOS 13 a iPadOS prinieslo tiež náhľad na pripravovaný operačný systém macOS Catalina, ako aj predstavenie najvýkonnejšieho počítača Mac, aký bol kedy vyrobený.

Už v septembri sa dočkáme príchodu nového operačného systému macOS Catalina, ktorý prineie dostatok nových funkcií a úprav. Napríklad iTunes budú rozdelené do samostatných aplikácií pre hudbu, podcasty a video (filmy a televízia). Nová funkcia Sidecar umožní používanie tabletu iPad ako bezdrôtovú druhú obrazovku, takže pokiaľ svoj MacBook často pripíjate k externému monitoru, toto môže byť vhodná alternatíva najmä na cesty.

Operačný systém Apple macOS Catalina.

Spoločnosť Apple tiež do nového systému macOS pridáva niektoré intuitívne nové funkcie zjednodušenia prístupu, vrátane možnosti ovládať prakticky každý aspekt operačného systému pomocou hlasových príkazov. K dispozícii je nová aplikácia Find My pre vyhľadávanie strateného alebo ukradnutého MacBooku, ako aj ďalšie možnosti zamykania prenosných počítačov na diaľku a ich nájdenie, aj keď sú v režime spánku.

Operačný systém Apple macOS Catalina.

Množstvo vylepšení sa dočkali i aplikácie, z ktorých väčšina zodpovedá funkciám v mobilnom operačnom systéme iOS 13. Čiže podrobnejšie Apple Mapy s funkciou Look Around, ktorá zobrazuje funkcie Google Street View, triedenie podporované umelou inteligenciou pre zobrazenie najvýznamnejších udalostí v knižnici Photos, či vylepšená a prepracovaná aplikácia Reminders a ďalšie. Na macOS prichádza aj funkcia Screen, takže si môžete nastaviť limity, koľko času chcete stráviť v rôznych aplikáciách.

Operačný systém Apple macOS Catalina.

Hoci je podujatie WWDC tradične zamerané na softvér, spoločnosť Apple si prichystala aj zopár hardvérových prekvapení. Výrobca tak predstavil ultra výkonný stolný počítač Mac Pro, ktorý je jednoducho povedané najvýkonnejším Mac Apple počítačom, aký bol kedy postavený.

Mac Pro môže byť vybavený až 28 jadrovým procesorom Intel Xeon, s vysokorýchlostnou operačnou pamäťou, spolu s masívnym úložiskom až do 1,5 TB. Grafické možnosti zahŕňajú osadenie až štyroch kariet Radeon Pro Vega II (s 32 GB pamäte). Pútavé je aj prevedenie nového Mac Pro, so skrinkou vyrobenou z hliníka a nehrdzavejúcej ocele, ktorá má modulárny vnútorný dizajn a možnosť koliesok pre presun celého zariadenia.

Apple Mac Pro

Apple Mac Pro

Okrem toho spoločnosť Apple predstavila nový 32 palcový monitor Pro Display XDR s 6K Retina displejom, spolu s podporou obrazovej technológie HDR. Monitor má jas až 1 600 nitov a dosahuje pôsobivý kontrastný pomer 1 000 000: 1. Je navrhnutý tak, aby vyhovoval každej požiadavke, ktorú môže profesionálny používateľ mať, pričom s doplnkovým stojanom Pro Stand môže pracovať na šírku alebo aj na výšku.

Nový hardvér by mal doraziť na jeseň, no rozhodne nebude lacný. Základná konfigurácia počítača Mac Pro sa začína s cenovkou od 5 999 dolárov, zatiaľ čo monitor Pro Display bude stáť 4 999 dolárov a doplnkový stojan Pro Stand vás vyjde na ďalších 999 dolárov.

Apple Pro Display XDR

Apple Mac Pro a Pro Display XDR