Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Novinky z Lenovo Tech Life posúvajú hranice inteligentných technológií

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ani tento rok na výstave IFA nechýbalo Lenovo a počas podujatia Tech Life predstavilo množstvo nových zariadení, ktoré majú opäť inteligentnejšie technológie a uľahčia tak každodenný život bežným aj firemným používateľom. Tých dokonca spojili v rozšírenom novom modelovom rade. Poďme sa teda pozrieť na to, aké inovácie sa podarili čínskym vývojárom zakomponovať do nových produktov.

Známe konvertibilné notebooky Yoga sa tešia zo záujmu spotrebiteľov aj vďaka výpočtovému výkonu a dizajnovému spracovaniu. Ich véčková forma tela a otočný záves pritom umožňuje rýchlu premenu z notebooku na tablet. Do veľkej rodiny pritom pribudli zariadenia 2v1, Yoga C940, C740, C640, S940 a S740. No a trojicu modelov C940, S940 a S740 spája inovačný Projekt Anthena.

„Projekt Anthena prináša pokročilé technológie, ktoré súvisia nielen s výkonom, ale taktiež s konektivitou. Prinášame 10. generáciu procesorov Intel Core a zároveň predstavujeme technológiu Wi-Fi 6, ktorá bude mať vylepšenú konektivitu. Napríklad ak sťahujete video v rozlíšení 4K, tak ho stiahnete až o 70 percent rýchlejšie ako to bolo doteraz,“ vysvetľuje pán Sanjeev Surendranath, viceprezident, Lenovo Group.

Nová trieda notebookov Yoga sa môže pochváliť technológiami, ktorých vzorom boli práve smartfóny. Inovácie tak zariadeniam umožnia vykonávať rôzne úlohy na pozadí, v takzvanom modernom pohotovostnom režime, teda naozaj veľmi podobne ako to poznáme pri používaní mobilných telefónov.

„Je to veľmi dôležitá a zaujímavá funkcia v notebookoch. V základe to funguje tak, že aj keď je notebook v režime spánku, stále máte prístup k svojim emailom, stále máte konektivitu, a to s veľmi nízkou spotrebou batérie.“

Výdrž batérie sa vývojárom podarilo predĺžiť aj vďaka inteligentnému chladiacemu systému Q-Control.

„Máte na výber tri rôzne režimy pre nastavenie chladenia a tepelných atribútov. Technológia chladenia, ktorá pomôže zvýšiť výdrž batérie o takmer 20 percent, je po novom postavená na algoritmoch umelej inteligencie a učí sa na tom, akým spôsobom sa notebook používa.“

Nové modely konvertibilných notebookov Yoga budú mať vo vybraných krajinách k dispozícii aj služby digitálnej hlasovej asistentky Amazon Alexa. Tá bude schopná reagovať na hlasové povely dokonca aj v režime s uzamknutou obrazovkou.

„Môžete mať inteligentnú konverzáciu, získať informácie, ktoré potrebujete, ale tiež ju môžete použiť ako inteligentný HUB pre ovládanie elektroniky a iných zariadení v domácnosti.“

Inteligencia sa dostala aj do segmentu tabletov s operačným systémom Android, a to konkrétne do dvojice nových modelov Yoga Smart Tab a Smart Tab M8. Ako tablety určené pre zábavu a média, si tak okrem vylepšeného obrazu a zvuku, prinášajú i podporu hlasových služieb Asistenta Google.

„S integráciou Asistenta Google môžete teraz použiť niektoré funkcie z ekosystému Google, aby ste mohli ovládať napríklad niektoré zariadenia vo svojej domácnosti a zároveň ho využiť podobným spôsobom, ako sa používa v súvislosti s bežnými tabletmi. S Yoga M8 prinášame kovový dizajn vo veľmi malých rozmeroch zariadenia. Chceme, aby bol produkt unikátny nielen vďaka svojej schopnosti prepojenia so základňou, ale aj preto, že to bude výkonné mobilné zariadenie, ktoré môžete nosiť so sebou.“

Počas podujatia Tech Life sa k slovu dostali aj herné technológie. Lenovo oznámilo aktualizovanú verziu svojho headsetu Mirage AR, pre zobrazenie rozšírenej reality prostredníctvom smartfónu. Súprava získala dvojicu univerzálnych ručných ovládačov, spolu s novou hrou Dimension of Heroes. V nej sa hráč môže prevteliť do známych postáv zo sveta Marvelu a s pomocou ovládačov tak bojovať v rozšírenej realite proti rôznym zloduchom.

Lenovo však rozšírilo aj portfólio modelového radu ThinkBook, ktorý spája vlastnosti známych Thinkpadov so spotrebiteľskými zariadeniami. Pribudli tak modely ThinkBook 13s, 14 a 15. Sú určené aj pre malé a stredné podniky, s cieľom naplniť potreby moderných mobilných pracovísk, a to nielen z pohľadu výkonu a bezpečnosti.

„Populácia Mileniálov alebo Generácie Z je to, čomu my hovoríme nová pracovná sila. Práve oni majú požiadavky na odlišný materiál a vzhľad. Notebooky sú preto navrhnuté pre jednotlivcov a používateľov v malých a stredných firmách, ktorí chcú štýlové zariadenie s funkciami, pre zvýšenie firemnej produktivity.“

Nové ThinkBooky pútajú pozornosť elegantným celokovovým telom z hliníka v striebornom prevedení. Po stránke výkonu sa môžu pochváliť 10. generáciou procesorov Intel Core, spolu s pamäťou DDR4, ktorú podporuje technológia Intel Optane Memory H10. Nechýba ani rýchle úložisko SSD PCIe a voliteľné pripojenie Wi-Fi 6.

„V kovovom tele býva prenos Wi-Fi signálu zložitejší. Inovovali sme preto otočný záves a použili sme kombináciu troch rôznych kovov, ktoré zvyšujú výkon Wi-Fi. Okrem dizajnu prinášame aj nové funkcie pre zvýšenie produktivity zamestnancov, ako je napríklad moderný pohotovostný režim,“ dodáva pán Sanjeev Surendranath, viceprezident, Lenovo Group.

Počas Tech Life v Berlíne bol predstavený aj nový člen rodiny smartfónov Motorola one. Model s označením one zoom je prostredníctvom technológie štyroch kamier zameraný na vylepšenie fotografických možností. Obsahuje až 48 megapixelový snímač, 16 megapixelový ultraširokouhlý objektív, 5 megapixelový senzor pre snímanie hĺbky a 8 megapixelovú telefoto kameru. Tá poskytne 3-násobné optické priblíženie, s možnosťou až 10-násobného hybridného priblíženia.

Vďaka optickej stabilizácii obrazu by fotografie mali zostať čisté a bez rozmazania aj pri plnom priblížení. Technológia Quad Pixel zabezpečí až štyrikrát vyššiu citlivosť na svetlo pre získanie ostrejších a jasnejších snímok. Smartfón Motorola one zoom má priestranný Max Vision OLED displej s rozmerom 6,4 palca a jeho zadná strana je vyhotovená z 3D saténového skla.

Nové produkty z dielne Lenovo tak opäť posúvajú hranice inteligentných technológií a vďaka svojim vlastnostiam by sa mohli stať nástrojom pre zlepšenie každodenného života dnešných moderných používateľov.