Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Notebooky Galaxy Book Flex a Ion sľubujú nové počítačové zážitky

Notebooky Galaxy Book Flex a Ion sľubujú nové počítačové zážitky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Juhokórejská spoločnosť Samsung rozširuje svoju rodinu notebookov Galaxy Book o dvojicu nových modelov Galaxy Book Flex a Galaxy Book Ion. Model Flex je konvertibilný notebook s otočným závesom, ktorý je navrhnutý pre kreatívnych používateľov, zatiaľ čo model Ion je konfigurovaný ako veľmi ľahký mobilný pracovný nástroj.

Obidva nové modely Galaxy Book Flex a Ion majú spoločných niekoľko čŕt. Sú vybavené tým, čo spoločnosť Samsung nazýva ako prvý QLED displej pre notebooky na svete. No ide skôr o budovanie vlastnej značky, pretože QLED je označenie obrazovej technológie s kvantovými bodmi od Samsungu.

Notebooky Galaxy Book Flex a Ion budú dostupné v dvoch variantoch, s možnosťou výberu buď 13,3 palcovej alebo 15,6 palcovej obrazovky. V obidvoch prípadoch je rozlíšenie displeja 1920 x 1080, s jasom až 600 nitov v externom režime, čo by malo umožniť lepšiu viditeľnosť obsahu na displeji aj na slnečnom svetle. Oba modely sú poháňané procesormi Intel Core 10. generácie (Ice Lake pre Flex alebo Comet Lake pre Ion) a môžu byť vybavené až 16 GB operačnej pamäte RAM. Vnútorné SSD úložisko môže narásť až na 1 TB, zatiaľ čo 15,6 palcový model notebooku Galaxy Book Ion má ešte ďalšie sloty pre pridanie SSD disku a operačnej pamäte DDR4 RAM.

Samsung Galaxy Book Flex.

Na grafický výkon sa v oboch prípadoch príliš neprihliadalo, všetky štyri verzie notebookov beží buď na integrovanej grafike Intel UHD alebo Intel Iris Plus Graphics. Tieto integrované čipové sady postačia pre vykonávanie bežných základných úloh, no netreba očakávať, že zvládnu graficky náročné hry alebo 3D modelovanie. Ak chce používateľ získať o niečo viac grafického výkonu, modely s 15,6 palcovou obrazovkou môžu byť voliteľne vybavené dedikovanou grafickou kartou GeForce MX250, no stále je to grafika pohybujúca sa v základnej triede.

Samsung Galaxy Book Ion.

Video hovory sa dajú uskutočniť prostredníctvom webovej kamery s rozlíšením 720p a duálnych mikrofónov. Vďaka podpore funkcie Windows Hello sa používateľ môže bezpečne a rýchlo dostať do operačného systému Windows pomocou skenovania odtlačkov prstov.

Notebooky boli navrhnuté tak, aby boli pomerne tenké. Oba modely s 13,3 palcovou obrazovkou majú hrúbku iba iba 12,9 mm, zatiaľ čo modely s 15,6 palcovou obrazovkou „pribrali“ na 14,9 mm.

Samsung Galaxy Book Flex.

Nové notebooky získali 69,7 Wh batérie, ktoré by mali podľa Samsungu vydržať „slušný čas“. Spoločnosť na presné čísla nekladie dôraz, ale tvrdí, že batérie sú „vytrvalé a vysoko efektívne“. Svoju energiu môžu aj zdieľať prostredníctvom technológie Wireless Powershare, vďaka ktorej si používateľ môže nabiť svoj smartfón alebo iné mobilné zariadenie s podporou bezdrôtového nabíjania.

Hlavným rozdielom medzi modelmi Galaxy Book Flex a Galaxy Book Ion je, že Flex disponuje dotykovou obrazovkou a 360 stupňovým otočným závesom. Vďaka tomu sa môže fungovať aj v režime tabletu. Dodávané dotykové pero S Pen sa dá použiť v textových aj kresliacich aplikáciách, ale aj pri iných úlohách, ako je napríklad prepínanie snímok v prezentácii alebo posúvanie videa späť. Galaxy Book Ion je oproti tomu navrhnutý ako profesionálnejší mobilný stroj, ktorý navyše vyzerá dosť elegantne.

Samsung Galaxy Book Ion.

Oba modely sa mierne líšia aj čo sa týka konektorovej výbavy. Model notebooku Galaxy Book Flex disponuje dvomi portami Thunderbolt 3, USB-C a kombinovaným slotom UFS / MicroSD. Model Galaxy Book Ion má iba jeden port Thunderbolt 3, ale dva porty USB 3 a HDMI, ako aj kombinovaný slot UFS / MicroSD.

Nové notebooky Samsung Galaxy Book Flex a Galaxy Book Ion budú k dispozícii v decembri. Ceny zatiaľ neboli oznámené.

Samsung Galaxy Book Flex.