Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Intuitívny joystick so 6 stupňami voľnosti pre hry, VR aj robotiku

Intuitívny joystick so 6 stupňami voľnosti pre hry, VR aj robotiku
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 11. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nielen v reálnom živote, ale aj v hrách je lietanie lietadlom alebo kozmickou loďou zložité a tradičné ovládače alebo joysticky nemusia hráčom poskytnúť dostatočne citlivé a precízne ovládanie. Vývojári zo Sublight Dynamic však odhalili prototyp jednoručného joysticku s až šiestimi stupňami voľnosti.

Ak šoférujete auto či už v skutočnom živote alebo v hre, máte iba dva stupne pohybu: môžete sa pohybovať dopredu / dozadu a doľava / doprava. Ako náhle však opustíte zem, pohyb sa stáva oveľa komplexnejším, pretože sa musíte vyrovnať aj s tromi osami otáčania, čo je stúpanie, nakláňanie a vybočenie.

Spoločnosť Sublight Dynamic preto vytvorila pre herných nadšencov leteckých a vesmírnych simulátorov joystick, ktorý kombinuje všetkých 6 stupňov voľnosti (6DOF - 6 degrees of freedom). Joystick 6DOF je vybavený množstvom ďalších tlačidiel, pák, číselníkov a spúští. Dá sa s ním manipulovať jednou rukou bez ohľadu na to, či ste pravák alebo ľavák a to vďaka vymeniteľnej opierke na dlaň.

Joystick 6DOF so šiestimi stupňami voľnosti.

Namiesto toho, aby bol umiestnený na rovnom povrchu stola, je joystick 6DOF navrhnutý so svorkou, ktorá zviera okraj stola. Používateľ potom môže jednoducho potiahnuť rukoväť ovládača v požadovanom smere nahor, nadol, doľava, doprava, dopredu, dozadu, ako ju aj naklápať a otáčať, aby sa využili osi otáčania. Joystick je pritom vybavený rôznymi snímačmi sily, ktoré mu hovoria, ktorým smerom sa pohne rukoväť. Tento dizajn uľahčuje plynulejšie zmeny v nastavení a malé úpravy. Navyše to znamená, že neexistujú ložiská alebo iné súčiastky, ktoré by sa mohli opotrebovať.

Aby sa všetky funkcie ovládania virtuálneho kokpitu zmestili do jednej ruky, je joystick 6DOF vybavený až 32 prispôsobiteľnými vstupmi. Patria medzi ne dvojstupňová hlavná spúšť, spúšť dopredu, palcové tlačidlo, tri obojsmerné páky, na ktoré dočiahne ukazovák, dve obojsmerné spúšte pre malíček, dve štvorsmerné páčky, osemsmerná páka a dva analógové gombíkové ovládače. Všetky tieto vstupy sa dajú plne prispôsobiť prostredníctvom nastavení v softvéri Sublight, ktorý umožní hráčom upraviť veci, ako sú citlivosť, tvar výstupnej krivky, mŕtve zóny, inverzia osi a poradie výstupu osi. Tieto nastavenia sa ukladajú do samotného joysticku, takže keď ho používateľ pripojí k inému počítaču, nebude musieť znova všetko zadávať.

Joystick 6DOF so šiestimi stupňami voľnosti.

Joystick 6DOF sa pripája cez USB sa môže natívne pracovať s akýmkoľvek PC programom, ktorý podporuje šesť osí analógového vstupu. Doteraz bol testovaný hlavne s hrami ako sú Elite Dangerous, Star Citizen a Overload. Okrem hier by mohol byť joystick užitočný aj v prostredí virtuálnej reality či dokonca v robotike.

Spoločnosť Sublight Dynamics zatiaľ financuje joystick 6DOF prostredníctvom start-up kampane na portáli Kickstarter. Cena v rámci kampane bola stanovená na 985 dolárov za joystick, dosku na opretie ruky a ľavú opierku dlane. Za 1 050 dolárov získa záujemca navyše aj montážnu svorku pre uchytenie k stolu. Dodávka je naplánovaná na marec 2020. Je to síce drahá záležitosť, no vývojári tvrdia, že prvá várka joystickov 6DOF bude obsahovať iba 65 kusov, ktoré budú navyše vyrobené ručne. Ak bude kampaň úspešná, v priebehu budúceho roka sa vyrobí druhá, oveľa väčšia séria za prívetivejšiu cenu.

Joystick 6DOF so šiestimi stupňami voľnosti.