Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Apple inovuje svoje prémiové notebooky MacBook Pro

Apple inovuje svoje prémiové notebooky MacBook Pro
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 11. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Apple uviedla aktualizovaný modelový rad prémiových notebookov MacBook Pro, ktoré majú výkonnejšie špecifikácie a v prípade väčšieho modelu aj narástla uhlopriečka displeja z 15,4 palca na 16 palcov. Navyše boli vyriešené problémy s klávesnicou, ktoré trápili používateľov súčasných verzií.

Notebook MacBook Pro s 13 palcovou uhlopriečkou získal najnovší štvorjadrový procesor Intel Core i5 s taktovacou frekvenciou až do 4,1 Ghz, môže mať až 16 GB LPDDR3 operačnej pamäte a kapacita vnútorného úložiska sa dá nakonfigurovať až na 2 TB. O grafiku sa postará čip Intel Iris Plus Graphics 645 alebo 655. Oveľa zaujímavejšie čísla si však prináša 16 palcový model notebooku. Ten môže byť osadený 6 jadrovým procesorom Intel Core i7 alebo 8 jadrovým Core i9, jeho operačná pamäť DDR4 sa dá rozšíriť až na 64 GB a kapacita vnútorného úložiska môže byť až 8 TB. K dispozícii je na výber medzi dedikovanými grafickými kartami AMD Radeon Pro 5300M a 5500M.

Notebook Apple MacBook Pro pre rok 2019.

Výrobca tvrdí, že notebooky vydržia pracovať dlhšie ako predtým, s výdržou batérie na jedno nabitie až 11 hodín. V predchádzajúcich modeloch profesionálnych notebookov Apple sa vyskytovali problémy s klávesnicou, napríklad niektoré klávesy nereagovali alebo písali naraz viac ako jedno písmeno. Aj preto spoločnosť Apple spustila bezplatný program opráv pre súčasné klávesnice. Aby sa používatelia s týmito problémami už nestretávali, v nových modeloch sa vrátil výrobca k „nožnicovému“ mechanizmu kláves s 1 mm zdvihom, ktorý nahradil kontroverzný „motýľový“ mechanizmus.

Notebook Apple MacBook Pro pre rok 2019.

Na žiadosť používateľov sa vrátil aj fyzický kláves Esc vedľa dotykového panela Touch Bar a tlačidlo Touch ID bolo oddelené od tohto panela, aby sa dalo ľahšie používať. Vylepšenia sa tiež dotkli zvukového systému a tak namiesto dvoch reproduktorov sa notebooku môžu pochváliť až šiestimi reproduktormi.

Všetko má samozrejme aj svoju cenu a za takýto mobilný výkon si treba priplatiť. Nový model 16 palcového notebooku MacBook Pro je k dispozícii od 2 399 dolárov, v závislosti od zvolenej konfigurácie, zatiaľ čo cena 13 palcového modelu sa začína od prívetivejších 1 299 dolárov.

Notebook Apple MacBook Pro pre rok 2019.