Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Intel oznamuje svoju prvú samostatnú grafickú kartu DG1

Intel oznamuje svoju prvú samostatnú grafickú kartu DG1
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Intel už desaťročia dominuje v oblasti vývoja a výroby procesorov (CPU), no na tohtoročnej výstave CES v Las Vegas oficiálne oznámila svoju prvú samostatnú grafickú kartu (GPU) s kódovým označením „DG1“. Tá predstavuje veľký krok vpred v počítačových ambíciách Intelu.

O grafickej karte DG1 neboli poskytnuté takmer žiadne podrobnosti, no spoločnosť Intel na tlačovej konferencii predviedla živé ukážky z hry Destiny 2 bežiace na GPU DG1. Prvá samostatná grafická karta Intelu je založená na architektúre Xe, rovnakej grafickej architektúre, ktorá bude poháňať integrovanú grafiku v nadchádzajúcich 10nm procesoroch Intel Tiger Lake, ktoré boli rovnako prezentované na veľtrhu CES.

Ilustračný obrázok (Zdroj: Intel).

Spoločnosť Intel hovorí, že integrovaná grafika Xe v procesoroch Tiger Lake poskytne až dvojnásobný grafický výkon v porovnaní s procesormi predchádzajúcej generácie. To znamená, že grafická karta DG1 by pravdepodobne mohla priniesť ešte vyšší nárast grafického výkonu. Intel sa pravdepodobne snaží využiť synchronizované riešenie CPU / GPU s využitím integrovanej a diskrétnej grafiky pre získanie dvojnásobnej grafickej sily, čo by mohla byť zaujímavá možnosť pre budúce zariadenia.

Ilustračný obrázok (Zdroj: Intel).

Nedostatočná kontrola nad grafikou v notebookoch bola pre Intel natoľko bolestivým bodom, že sa spoločnosť v roku 2018 spojila s konkurenčným výrobcom procesorov AMD a vytvorila hybridný rad procesorov Intel Core spojených s grafickým čipom AMD Radeon RX Vega M.

Spoločnosť Intel zatiaľ neprezradila, kedy môžeme očakávať príchod zariadení so samostatnou grafickou kartou DG1, no očakáva, že jej prvé procesory Tiger Lake s integrovanou grafikou Xe sa začnú dodávať neskôr v tomto roku.

Ilustračný obrázok (Zdroj: Intel).