Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Microsoft spúšťa od základu zmenený webový prehliadač Edge

Microsoft spúšťa od základu zmenený webový prehliadač Edge
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Microsoft uviedla v roku 2015 svoj webový prehliadač Edge, ktorý nahradil program Internet Explorer. Teraz prináša vylepšenú druhú generáciu softvéru, ktorý je doslova prestavený od nuly. K dispozícii je pre všetky hlavné platformy.

Najväčšou a zrejme aj najkontroverznejšou zmenou v inovovanom webovom prehliadači Microsoft Edge je prechod na iné aplikačné jadro, ktoré interpretuje surový kód webovej stránky a prevádza ho na to, čo vidíte na obrazovke. Nie je to najviditeľnejšia funkcia pre koncových používateľov, ale je mimoriadne dôležitá pre fungovanie samotného prehliadača. V druhej generácii Edge nahradil Microsoft vlastné aplikačné jadro za jadro Chromium, vyvinuté spoločnosťou Google a jej partnermi.

Chromium má otvorený zdrojový kód, takže ho môže používať ktokoľvek. Je základom pre webový prehliadač Google Chrome a niektoré ďalšie prehliadače, ako sú Opera a Brave. Prechod na aplikačné jadro Chromium by tak pre prehliadač Edge mal znamenať bezproblémové fungovanie s takmer každou webovou stránkou, keďže sa tvorcovia webových stránok sústredia na to, aby fungovali pod Google Chrome. A to je tá kontroverzia, keďže tento prechod dáva spoločnosti Google do rúk ešte väčšiu silu v určovaní toho, akým smerom by sa malo vytváranie webových stránok uberať. Na druhej strane spoločnosť Microsoft tvrdí, že chce v budúcnosti sformovať „partnerstvo“ s komunitou Chromium.

Microsoft Edge

Podľa Microsoftu by mal nový webový prehliadač Microsoft Edge poskytnúť používateľom „vyšší stupeň ochrany údajov, vyššiu produktivitu a vyššiu hodnotu pri prehliadaní“. Je k dispozícii pre operačné systémy Windows, MacOS, Android a iOS. Dá nainštalovať manuálne z tohto odkazu  alebo cez automatické aktualizácie prostredníctvom služby Windows Update.

Pri prvom nastavení Edge môže používateľ importovať záložky, históriu prehliadania, uložené heslá a ďalšie položky z prehliadača Google Chrome. Prípadne môže začať s čistým prehliadačom. E-mailová adresa z programu Outlook sa dá použiť pre synchronizáciu údajov z prehliadača na rôznych zariadeniach. Rozhranie inovovaného webového prehliadača je zjednodušené a prehľadnejšie. Niektoré písma a ikony boli prenesené z predchodcu, ale čo sa týka dizajnu, všetko je vylepšené, vrátane stránky nastavení.

Jednou z výhod prechodu na aplikačné jadro Chromium je aj to, že Edge teraz dokáže pracovať so stovkami rozšírení, ktoré boli vytvorené pre webový prehliadač Google Chrome. Prostredníctvom internetového obchodu Chrome alebo cez vlastnú stránku rozšírení Edge od spoločnosti Microsoft si tak používatelia môžu nainštalovať rôzne doplnky na blokovanie reklám, sledovania vyhľadávania, preklad stránok, správu hesiel a množstvo ďalších.

Microsoft Edge

Nástroje pre ochranu osobných údajov sú pre moderný webový prehliadač nevyhnutnosťou a Edge je v tomto ohľade na tom dobre. Namiesto neprehľadného preberania sa celým radom nastavení si používateľ môže vybrať z troch úrovní povolenia na sledovanie: základné, vyvážené a prísne. Podľa toho závisí, ako veľmi budú môcť marketingové nástroje na vás zacieľovať reklamy pri prezeraní webových stránok.

Pri otvorení novej karty sa dostanete priamo do svojich záložiek, vyhľadávacieho poľa a máte prístup k denným správam. Samozrejme sa dá zmeniť, to, čo sa bude zobrazovať pri otvorení novej karty. Microsoft tiež pracuje na novej funkcii nazvanej ako Collections, ktorá by mala zlepšiť proces presunu obsahu z webu do kancelárskych aplikácii Word a Excel. Zatiaľ sa v Edge táto funkcia neobjavila.

V porovnaní s predchádzajúcou verziou pôsobí inovovaný webový prehliadač Edge rýchlejšie a efektívnejšie a je zameraný na kľúčové nástroje, ktoré sú potrebné pre navigáciu webovým prostredím. Množstvo používateľov pritom určite poteší oveľa väčšia knižnica aplikačných doplnkov a rozšírení či čistý dizajn s intuitívnym rozhraním.

Microsoft Edge