Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mini počítač Librem si zakladá na slobode, súkromí a bezpečnosti

Mini počítač Librem si zakladá na slobode, súkromí a bezpečnosti
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mini počítače sú navrhnuté ako schopné, tiché a často aj lacné zariadenia, ktoré môžu používateľom priniesť zážitok z veľkých stolných počítačov. Spoločnosť Purism, ktorá sa zameriava na bezpečnosť, predstavila Librem Mini. Toto malé, ale výkonné mini PC môže poslúžiť ako domáca kancelária alebo ako mediálny server pre digitálnu zábavu.

Na rozdiel od iných mini počítačov, ako sú napríklad zariadenia z dielne izraelskej spoločnosti CompuLab, využíva Librem Mini na chladenie ventilátor. Nové mini PC má pritom rozmery 12,8 x 12,8 x 3,8 centimetrov a váži 2,2 kilogramu. Je vybavené procesorom 8. generácie Intel Core i7-8565U s integrovanou grafikou Intel UHD.

K dispozícii je štandardne 8 GB operačnej pamäte RAM, ktorú si môže používateľ rozšíriť až na 64 GB. Základná konfigurácia jednotky neobsahuje vnútorné úložisko, no používateľ si môže vybrať konfiguráciu aj so SATA SSD diskom s kapacitou 256 alebo 512 GB alebo NVMe úložiská s kapacitou od 500 GB až po 2 TB.

O fyzickú konektivitu sa postarajú štyri porty USB 3.0, dva porty USB 2.0 a jeden port USB-C, rovnako ako port HDMI 2.0 a DisplayPort 1.2. Posledné dva menované sú schopné podporovať zobrazovanie obsahu na monitore v rozlíšení 4K pri obnovovacej frekvencii 60 Hz. No a samozrejme nechýba ani štandardný 3,5 mm jack konektor pre pripojenie slúchadiel alebo mikrofónu či gigabitový Ethernet port. Z pohľadu bezdrôtového pripojenia ponúka Librem Mini dvojpásmové Wi-Fi 802.11n a Bluetooth 4.

Mini počítač Purism Librem Mini.

Nový mini počítač beží na distribúcii operačného systému PureOS Linux s podporou vlastného bezpečnostného kľúča spoločnosti Purism. Používateľ by tak mal získať prostriedky pre „najmodernejšie súkromie a bezpečnosť“, medzi ktoré patrí úplné šifrovanie disku, detekcia neoprávneného zásahu do hardvéru a softvéru a ďalšie funkcie.

Spoločnosť Purism zvolila istý druh crowdfundingového financovania pre uvedenie svojho mini počítača do výroby. No namiesto start-up platforiem ako Kickstarter alebo Indiegogo spustila kampaň prostredníctvom vlastných webových stránok. Predbežné objednávky sú už spustené a Librem Mini sa dá získať v základnej konfigurácii bez dátového úložiska za cenu 639 dolárov. Očakáva sa, že distribúcia by sa mala začať asi mesiac po dosiahnutí stanoveného cieľa vyzbierania finančných prostriedkov v sume 50 000 dolárov.

Mini počítač Purism Librem Mini.