Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Streamovacie služby znížili kvalitu, aby aj naďalej dobre fungoval internet

Streamovacie služby znížili kvalitu, aby aj naďalej dobre fungoval internet
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kvôli novému koronavírusu je obrovské množstvo ľudí na celom svete izolovaných vo svojich domovoch a s tým súvisí aj zvýšený tlak na internetovú infraštruktúru. Aby sa zmiernilo jej zaťaženie, hlavné streamingové služby hľadajú spôsoby, ako obmedziť šírku prenosového pásma.

Najznámejšia streamovacia služba YouTube s tým začala už pred pár dňami tak, že všetky videá sú predvolene spúšťané v „štandardnom rozlíšení“, čiže 480p. Toto obmedzenie začalo pôvodne v Európe, no teraz začína platiť po celom svete. Stále sa môžete rozhodnúť, že budete sledovať verziu videa s vyšším rozlíšením tak, že manuálne zmeníte nastavenie rozlíšenia. No u mnohých typov videa a pre mobilných používateľov nemusí byť rozdiel v kvalite ani znateľný.

Horšie to má taký Netflix, ktorý má mesačné predplatné stanovené na základe kvality rozlíšenia v UltraHD, HD alebo v štandardnom rozlíšení. Každé z týchto rozlíšení má však niekoľko dátových tokov, ktoré používajú rôzne nastavenia kompresie pre vyváženie kvality v zaťaženej sieti. Tým, že spoločnosť uzavrela najvyššiu kvalitu a najvyššiu šírku prenosového pásma pre každé jedno z rozlíšení, sa jej údajne podarilo znížiť internetovú dátovú prevádzku o 25 percent, zatiaľ čo stále dokáže poskytovať rozlíšenia, za ktoré si ľudia zaplatili.

Služba Disney + sa zaviazala znížiť šírku prenosového pásma pre streamovanie svojho obsahu o 25 percent. No je teraz vďaka tomu v nepríjemnej pozícii, keďže nedávno spustila svoju službu vo Veľkej Británii a vo viacerých krajinách Európskej únie. Noví používatelia sa tak nedostanú ku kvalite, aká bola k dispozícii pred šírením ochorenia COVID-19 po svete.

Aj ďalšie významné služby, ako sú Amazon Prime, Facebook, Instagram či AppleTV, tiež urobili podobné kroky, aby znížením kvality streamovania redukovali šírku prenosového pásma. Vzhľadom na masívny nárast videokonferencií, pretože veľké množstvo ľudí prechádza na prácu z domu, sú takéto opatrenia dôležité k tomu, aby sa zabezpečil čo najlepší chod internetovej infraštruktúry.

Ilustračné foto (Zdroj: Shutterstock)