Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

10. generácia procesorov Intel pre notebooky prekonala 5GHz

10. generácia procesorov Intel pre notebooky prekonala 5GHz
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Intel predstavila svoju najnovšiu generáciu procesorov pre notebooky, ktoré sa ako prvé dostali cez hranicu 5 GHz. Séria 10. generácie procesorov Intel Core H tak ponúka výkon, ktorý sme predtým mohli mať iba so stolnými počítačmi. Vďaka tomu sa bude dať na notebookoch pracovať v náročnejších softvéroch alebo sa hrať hry vo vyššej kvalite.

Nová skupina procesorov, ktorú spoločnosť Intel nazýva Comet Lake-H, je rozdelená do troch tried. Vlajkovou loďou je procesor Intel Core i9, ktorý so svojimi 8 jadrami a 16 vláknami dokáže dosiahnuť maximálnu taktovaciu frekvenciu až 5,3 GHz. V strede sa nachádza procesor Intel Core i7 s 8 alebo 6 jadrami, ktoré taktovacia frekvencia dosahuje až 5,1 GHz, zatiaľ čo základný štvorjadrový procesor Core i5 vytiahol taktovaciu frekvenciu na úctyhodných 4,6 GHz.

10. generácia procesoru Intel Core H pre notebooky.

Procesory môžu tieto čísla dosiahnuť vďaka niektorým integrovaným možnostiam optimalizácie. Technológia Intel Turbo Boost Max Technology 3.0 dokáže zrejme najdôležitejšie úlohy nasmerovať na najrýchlejšie jadrá. Nástroje Speed Optimizer a Extreme Tuning Utility umožnia používateľom jednoduché pretaktovanie systému. Funkcia Thermal Velocity Boost sníma, kedy je teplota procesora nízka a potom automaticky zvýši výkon. A funkcia Adaptix Dynamic Tuning umožní vývojárom zariadení monitorovať faktory, ako je teplota a rýchlosť otáčania ventilátora, a tlačiť tak svoje konfigurácie na doraz bez toho, aby došlo k poškodeniu systému.

Keď už padlo slovo o vývojároch, od oznámenia spoločnosti Intel rýchlo nasledovali aj výrobcovia, ktorí oznámili svoje prvé notebooky postavené na sérii procesorov 10. generácie Intel Core H.

Plát 10. generácie procesora Intel Core H pre notebooky.

Spoločnosť Asus oznámila notebook ROG Zephyrus Duo 15, ktorý má druhý dotykový displej medzi klávesnicou a hlavnou obrazovkou. Spoločnosť Acer odhalila dva nové herné notebooky. Model Predator Triton 500 získal jeden z procesorov Comet Lake-H, zatiaľ čo o grafický výkon sa postará GeForce RTX 2080 SUPER alebo 2070 SUPER. Výrazne lacnejší model Acer Nitro 5 je poháňaný procesorom Intel Core i7 s možnosťami GPU až do GeForce RTX 2060. A nakoniec spoločnosť Razer použila najnovší procesor Intel vo svojom novom notebooku Razer Blade 15. Ten získal procesor Core i7 a GPU až do GeForce RTX 2080 SUPER.

Spoločnosť Intel tvrdí, že tento rok bude na trh uvedených viac 100 notebookov s procesormi Core H 10. generácie, z ktorých asi 30 budú tvoriť tenké a ľahké modely.

Notebook Acer Predator Triton 500 s procesorom 10. generácie Intel Core H.