Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ako pomáha MS TEAMS on-line výučbe aj počas pandémie COVID-19

Ako pomáha MS TEAMS on-line výučbe aj počas pandémie COVID-19
Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
15. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Obdobie svetovej pandémie COVID-19 prinútilo mnohých držať sa mimo práce vo svojom štandardnom prostredí. Z časti mnohých domácností sa stali home Office kancelárie. Každý, kto má možnosť pracovať cez počítač, s pripojením na internet, takúto možnosť využil. Mnohí pritom siahli aj po osvedčenom nástroji pre spoluprácu Microsoft Teams. Dokonca sa nástroj počas pandémie usídlil aj v mnohých školách.

Až so zmenou pracovného prostredia mnohí zistili, aký dôležitý je pre mnohé povolania internet a priame spojenie s kolegami. So všetkým, čo k tomu treba, teda aj s video konferenciami. Objavilo sa niekoľko riešení, ktoré sa ľuďom ponúkali, no medzi stabilnými hráčmi v tomto smere vynikal aj Microsof Teams.

„Pre používateľov prináša nástroj TEAMS prostredie, v ktorom môžu ľudia naplno spolupracovať. Pomocou jediného nástroja môžu konverzovať, spolupracovať na projektoch, a rovnako aj CHATovať či robiť videokonferencie,“ hovorí Andrea Krchnavá Rybárová, produktový manažér, Microsoft.

microsoft teams telekom covid-19

Do nástrojov spolupráce, pomocou TEAMSov, patrí aj ukladanie rôznych dokumentov a prostredie na stretávanie sa, či už online alebo v podstate aj fyzicky, s tým, že si viete spolu napríklad vytvárať poznámky priamo v TEAMSoch a priložiť tam aj všetky potrebné veci, ktoré v danom tíme na prácu potrebujete, dodáva Andrea Krchnavá Rybárová.

Počas pandémie COVID-19 sa však samotné TEAMS osvedčili nielen v kancelárskom firemnom prostredí. Veľkou pomocou sa stali najmä pre školy. Tie vďaka tomuto nástroju dokázali ďalej vzdelávať žiakov, aj v ich domácom prostredí.

microsoft teams telekom covid-19

Podľa Juraja Saktora z firmy DATAPAC je Microsoft TEAMS aktívne využívaný vo svete ako vzdelávací online nástroj. Má totiž konfiguráciu špeciálne spravenú pre edukovanie, v ktorej si môžu učitelia konfigurovať triedy, môžu tam zdieľať obsah, ale zároveň si aj pripravovať svoje hodiny. Samozrejme, počas vyučovania môžu učitelia aktívne prezentovať pripravený obsah a dokážu ho na danej hodine aj kresliť na virtuálnu tabuľu.

Vďaka dostupnosti cloudových služieb je takéto riešenie pomerne nenáročné na hardvér. Dnes má pritom väčšina učiteľov svoj stolný počítač, či notebook a rovnako tak aj žiaci. Do platformy Microsoft Teams sa však môžu pripojiť aj cez tablet alebo mobil.

microsoft teams telekom covid-19

Dátová komunikácia je pritom komprimovaná nástrojom Microsoft Teams. A tak ju celkom dobre zvládajú aj nižšie dátové linky.

„Tento systém umožňuje plnohodnotné odovzdávanie informácií, nakoľko sa učiteľ môže plne venovať výkladu, všetci žiaci ho počujú a vidia. Zároveň môžu reagovať na niečo, čomu nerozumejú. Môžu položiť otázky učiteľovi,“ hovorí Monika Hulenová, riaditeľka ZŠ s MŠ Za Kasárňou 2 v Bratislave. Výhodou je podľa nej aj to, že prostredníctvom tohto systému je možné robiť so žiakmi rôzne cvičenia.

microsoft teams telekom covid-19

Systém pritom umožňuje aj testovanie žiakov, nakoľko pre učiteľov obsahuje aj možnosť vytvárať formuláre, rôzne dotazníky, písomné práce alebo teda testy, ktoré sa dajú aj časovo limitovať. Žiaci tak do určitého termínu musia test vyplniť a odovzdať. Dokonca TEAMS umožňuje aj vyhodnotenie daných otázok. Takže celkovo pomáha aj testovaniu.

V období pandémie sa tak Microsoft TEAMS stali doslova hrdinom, ktorý pomáha zachraňovať školstvu výučbu a pracujúcim kolaboráciu v teamoch aj v domácom prostredí. V každom prípade však čaká aj na svoje využitie v oblasti zdravotníctva, kde môže byť jedným z nástrojov budúcej telemedicíny.