Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Videokonferenčná služba Meet od Googlu bude dostupná pre všetkých

Videokonferenčná služba Meet od Googlu bude dostupná pre všetkých
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Google v reakcii na súčasnú situáciu sprístupnila svoju prémiovú komunikačnú platformu Meet pre všetkých. Každý používateľ tak bude môcť využívať zabezpečené videohovory s pokročilými funkciami úplne zadarmo.

Z údajov firmy vyplýva, že denné využívanie služby Meet, ktorá je súčasťou plateného balíka nástrojov G Suite pre podnikateľov a školy, vzrástlo od januára tohto roka až tridsaťnásobne a v súčasnosti zaznamenáva prírastok 3 milióny nových používateľov každý deň.

Prémiová komunikačná platforma Meet od spoločnosti Google poskytuje používateľom zabezpečené videohovory s množstvom pokročilých funkcií a od začiatku roka zaznamenala výrazný nárast záujmu. Počas apríla v službe prebiehali denne 3 miliardy minút videohovorov a koncom tohto mesiaca prekonala hranicu 100 miliónov účastníkov videohovorov za deň.

Spoločnosť Google sa rozhodla od mája sprístupniť všetkým a zadarmo aplikáciu Meet, ktorá bola predtým dostupná iba predplatiteľom balíka nástrojov G Suite. Služba zahŕňa také funkcionality ako kontrolu zabezpečenia, navýšenie kapacity stretnutí (do 100 účastníkov videokonferencií pre individuálne účty, do 250 účastníkov v prípade firemného alebo školského účtu), zdieľanie obrazovky vo vysokej kvalite, titulky či možnosť vlastného rozloženia na základe preferencií.

Rozloženie Google Meet videokonferencie - participácia 16 účastníkov.

„V posledných mesiacoch sa videohovory stali každodennou súčasťou života mnohých ľudí. Ich prostredníctvom komunikujú podnikatelia, študenti aj celé rodiny. Ľudia chcú mať pritom istotu, že sú tieto hovory aj bezpečné. Pri vývoji konferenčného nástroja Meet sme dbali na najvyššiu úroveň zabezpečenia. Rozhodli sme sa ho poskytnúť všetkým záujemcom zadarmo, aby ľudia aj v tejto zložitej dobe nemuseli mať obavy o svoje súkromie,“ hovorí Alžbeta Houzarová, hovorkyňa Googlu pre Českú republiku a Slovensko a dodáva, že Google v žiadnom prípade nevyužíva dáta z tejto platformy na poskytovanie reklamy a ani ich neposkytuje tretím stranám.

Vysoká úroveň zabezpečenia je podľa Alžbety Houzarovej výsledkom dôsledného nastavenia mnohých východiskových bezpečnostných opatrení, vrátane súboru ovládacích prvkov, ktoré umožňujú odmietnuť prístup na meeting alebo z neho nežiaduceho účastníka odstrániť. K stretnutiam sa nie je možné pripojiť z anonymných účtov, služba využíva pokročilé šifrovanie dát počas prenosu a ich uloženie v zašifrovanej forme na zabezpečené úložisko Disk Google a v neposlednom rade využíva aj možnosť spustenia služby vo webových prehliadačoch bez nutnosti inštalácie pluginov.

Jednotliví používatelia môžu pomocou služby Google Meet plánovať alebo sa pripojiť k videokonferenciám s kýmkoľvek a kedykoľvek. Až doteraz bola služba dostupná len ako súčasť G Suite, balíka nástrojov pre spoluprácu a produktivitu pre firmy, organizácie a školy. V rámci bezplatnej verzie sú videohovory bežne obmedzené na 60 minút, odteraz do 30. septembra 2020 Google zvyšuje maximálnu dobu jedného stretnutia pre jednotlivé účty na 24 hodín.

V nasledujúcich dňoch bude služba Meet sprístupnená na webe na meet.google.com a prostredníctvom mobilných aplikácií pre iOS alebo Android. Prihlásiť sa do nej bude môcť každý, kto vlastní e-mailovú adresu a má vytvorený účet Google. Platformu bude Google z bezpečnostných dôvodov sprístupňovať postupne v priebehu najbližších týždňov. Ten, komu sa službu nepodarí spustiť ihneď, sa môže zaregistrovať na špeciálnej stránke, aby mu prišlo upozornenie hneď ako bude k dispozícii. Ďalšie tipy, ako používať Google služby bezpečne a efektívne, je možné nájsť v Centre pomoci Google.

Videokonferenčná služba Meet od Googlu bude dostupná pre všetkých.

(Zdroj: Tlačová správa Google)