Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Facebook odhaľuje vyvíjaný prototyp ľahučkých VR okuliarov

Facebook odhaľuje vyvíjaný prototyp ľahučkých VR okuliarov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zariadenia pre zobrazenie virtuálnej reality, označované aj ako VR headsety alebo VR okuliare, začínajú naberať na popularite. K masovému rozšíreniu by však mohlo pomôcť, keby boli tieto nositeľné zariadenia čo najľahšie a nenápadné. Facebook preto pracuje na prototype VR zariadenia, ktoré vyzerá podobne ako bežné okuliare.

Kompaktný vzhľad týchto VR okuliarov umožňuje nová „optická architektúra“, ktorú vyvíja spoločnosť Facebook. Tá kombinuje holografiu so špeciálnou technikou optického skladania, ktorá jednoducho ohýba a odráža svetlo naspäť na seba. To šetrí veľa miesta, čo sa týka šošovky. Prototyp využíva šošovky s hrúbkou len 9 milimetrov, poskytne horizontálne zorné pole s viac ako 90 stupňami (podobné súčasným VR headsetom) a pre každé oko má rozlíšenie 1 600 x 1 200 pixelov.

Spoločnosť Facebook odhalila prototyp kompaktných VR okuliarov, ktoré vyzerajú podobne ako bežné okuliare.

Tieto špecifikácie sľubujú oveľa kompaktnejšiu verziu zariadenia pre zobrazenie virtuálnej reality. No stále ide len o prototyp. VR okuliare od Facebooku stále neobsahujú žiadny druh batériového napájania alebo senzorov pre vnímanie priestoru okolo používateľa. V súčasnej podobe môžu vytvárať obrázky len v odtieňoch zelenej a čiernej farby.

Väčšina súčasných VR headsetov využíva LED optiku, takže presun na holografickú optiku si bude vyžadovať aj prehodnotenie ďalších častí hardvérovej výbavy. No konečným výsledkom by mohla byť bohatšia škála farieb a menej objemné VR zariadenia, ktoré by sa mohli podobať bežným slnečným okuliarom. Dokonca aj so súčasnými obmedzeniami je tento prototyp znakom toho, kam smeruje vývoj hardvéru pre zobrazovanie virtuálnej reality. No na komerčný model si budeme musieť ešte niekoľko rokov počkať.

Spoločnosť Facebook odhalila prototyp kompaktných VR okuliarov, ktoré vyzerajú podobne ako bežné okuliare.