Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Huawei priniesol na Slovensko inovatívne modely notebookov pre rok 2020

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mnohí moderní používatelia, nielen tí v kanceláriách, uprednostňujú vo svete IT skôr mobilitu, ktorú im poskytujú notebooky, oproti práci s klasickým stolným počítačom. Čínski vývojári z Huawei nám v tomto smere prinášajú niekoľko zaujímavých modelov notebookov pre rok 2020. Podobne ako pri svojich mobilných telefónoch, aj tu stavili na inovatívne technológie.

Model notebooku Huawei MateBook D15 má ambíciu naplniť požiadavky aj o niečo náročnejších používateľov. Jeho telo je vyhotovené v štýlovom kovovom prevedení s 15,6-palcovým displejom, okolo ktorého je minimalistický rámik.

„Naozaj nájdeme tam všetko, čo by sme očakávali od moderného počítača. Nerobíme tam žiadne kompromisy. Je tam výkonný procesor, 8 GB RAM, SSD-čkové úložisko. Jeho hmotnosť sa pohybuje okolo 1,5 kilogramu, čo donedávna boli také hmotnosti určené skôr pre tie 13 palcové ultrabooky,“ hovorí Matúš Kapusta, produktový manažér, Huawei Slovensko.

Pre používateľov, ktorí často pracujú a potrebujú výkonné mobilné zariadenie, si čínski vývojári pripravili pomerne kompaktný model notebooku MateBook 13.

„Je to ultratenký ľahký notebook s vysokým výkonom, s veľkým úložiskom. Tu už máme 512-tku SSDčko, výkonný procesor a znovu všetky tie isté kvality, čiže minimálny rámik okolo displeja. Vďaka tomu je ten notebook menší ako iné 13 palcové notebooky.“

Spoločný prvok takmer bezrámčekového displeja si prináša aj nová vlajková loď výrobcu MateBook X Pro. Displej FullView je v tomto prípade dotykový a zaberá až 91 percent plochy notebooku. S pomerom 3 : 2, s rozlíšením 3K, tak používateľ získa viac priestoru pre zobrazovanie všetkých dát.

Notebook v ultratenkom kovovom tele poskytne dostatok výkonu aj pre náročných používateľov. Aby sa však pri maximálnom zaťažení príliš neprehrieval, vybavili ho vývojári technológiou pre rýchle odvádzanie tepla Shark Fin.

„Je to špeciálny vetrák, ktorý pojme viacero lištičiek pre chladenie. Tento vetrák je vďaka tomu efektívnejší, oveľa efektívnejšie odvádza teplo. A čo je veľmi dôležité pre používanie a pre pohodlie pri používaní je, že pri rovnakej hlasitosti povedzme, je schopný odvádzať oveľa viac tepla. To znamená, že jednak počítač sa nezahrieva a hlavne nie je ho počuť,“ vysvetľuje Matúš Kapusta, produktový manažér, Huawei Slovensko.

Notebooky z dielne čínskeho výrobcu sa navyše vyznačujú aj niekoľkými užitočnými funkciami. Jednou z nich je napríklad Huawei Share.

„Ak v blízkosti notebooku umiestnite svoj smartfón s technológiou NFC, môžete si nechať zobraziť všetky informácie zo smartfónu priamo na veľkom displeji MateBooku,“ hovorí Thomas Liu, výkonný riaditeľ, Huawei Slovensko.

„Napríklad, keď máte počítač aj pripojený k monitoru, tak prostredníctvom myši a klávesnice viete ovládať všetko na vašom telefóne bez toho, aby ste ho museli brať do ruky. A teda nielen ovládať, ale aj s ním pracovať. Napríklad prenášať súbory z počítača do telefónu a opačne,“ dopĺňa Matúš Kapusta, produktový manažér, Huawei Slovensko.

Vo výbave notebookov Huawei pritom nechýba ani známy technologický štandard MIMO.

„Poskytuje vlastne prepojenie s najmodernejšími routerami, najrýchlejšie pripojenie a hlavne kvalitný signál. V podstate toto nie je vec, ktorá je nejaká špeciálna iba pre Huawei počítače, ale aj pre Huawei telefóny a ostatné zariadenia, ktoré sa pripájajú.“

Čínsky výrobca pri svojich notebookoch kladie vysoký dôraz aj na bezpečnosť. Či už je to integrovaná čítačka odtlačkov prstov v tlačidle napájania alebo webová kamera, ktorá je zapustená v rade funkčných tlačidiel na klávesnici. Stačí ju stlačiť a jednoducho vyskočí z klávesnice a môže začať snímať.

„Používateľ môže robiť videokonferencie alebo čokoľvek ďalšie. Zase keď ju nepotrebuje, kamera je skrytá. Neexistuje žiadna šanca, aby nejaký škodlivý malvér alebo čokoľvek podobné mohlo túto kameru používať a vy ste teda boli viditeľný,“ vysvetľuje Matúš Kapusta, produktový manažér, Huawei Slovensko.

„Je našou prioritou zabezpečiť maximálnu ochranu koncových používateľov po technickej stránke,“ dodáva Thomas Liu, výkonný riaditeľ, Huawei Slovensko.

Vďaka moderným technológiám a ultratenkému dizajnu by si notebook MateBook X Pro mohol nájsť miesto u mnohých používateľov, ktorí hľadajú vysoký výkon, zabezpečenie a nadštandardné funkcie v kompaktnom mobilnom prevedení. A to nielen ako nástroj pre prácu v náročných aplikáciách, ale aj pri multimediálnej zábave.