Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Architektúra Nvidia Ampere sa dostala do rekordného počtu notebookov

Architektúra Nvidia Ampere sa dostala do rekordného počtu notebookov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Uvedením viac ako 70 nových modelov vybavených grafickými kartami GeForce RTX z radu 30 sa začína éra notebookov s architektúrou Nvidia Ampere. Nové rady notebookov umožnia postupne znížiť cenu, zvýšia energetickú efektivitu až na dvojnásobok a prinesú výrazne vyšší výkon. Príde s nimi tiež už trettia generácia technológie Max-Q pre tenké a ľahké dizajny.

Nové notebooky s GPU GeForce RTX radu 30 ponúknu skvelý ray-tracingový výkon v Cyberpunk 2077 aj v ďalších hrách. Výhody platformy opäť využijú aj trvocovia obsahu v stovkách aplikácií umožňujúcich akceleráciu pomocou GPU.

„Po obrovskom záujme o našu architektúru Nvidia Ampera pre stolné PC teraz prichádza aj do najvýkonnejších notebookov na svete,“ hovorí Kaustubh Sanghami, viceprezident a generálny manažér GeForce OEM v spoločnosti Nvidia. „Energetická efektivita je najzásadnejšia práve pre herné notebooky, ktorých podiel na trhu v posledných siedmych rokoch vyrástol na sedemnásobok. Nové tenké a ľahké zariadenia sú založené na Max-Q dizajne, v ktorom je každý prvok – CPU, GPU, softvér, PCB dizajn, napájanie i chladenie - navrhnutý pre optimálny výkon aj spotrebu.“

Globálne predaje začnú v priebehu januára modelmi pre hráčov a tvorcov obsahu vybavenými notebookovými GPU GeForce RTX 3080 a RTX 3070. Nasledovať ich budú zariadenia s notebookovou grafickou kartou GeForce RTX 3060.

• GeForce RTX 3060 ponúkne 90 snímok za sekundu v najnovších hrách s nastavením detailov na ultra a v rozlíšení 1080p. Ceny notebookov bude postupne možné znížiť až pod 1 200 euro a ponúknu vyšší grafický výkon ako modely s vlajkovou loďou notebookových GPU minulej generácie – GeForce 2080 SUPER – ktorých cena sa často pohybovala okolo dva a pol násobku.

• GeForce RTX 3070 je určená pre hranie v 1440p, rovnako pri 90-tich snímkach za sekundu a na ultra nastavenie. Prichádzajúce modely ponúknu postupne ceny od 1 600 euro a ich GPU prinesú o polovicu viac výkonu ako RTX 2070.

• GeForce RTX 3080 je novou vlajkovou loďou spoločnosti Nvidia v notebookových GPU. Prinesie až 16 GB G6 pamäte a umožní výrobu tých najvýkonnejších notebookov pre hráčov aj tvorcov obsahu. Pri hraní v 1440p a ultra detailoch ponúkne viac ako 100 snímok za sekundu. Cena notebookov s týmito GPU bude postupne začínať až na 2 360 euro.

Ilustračné foto (Zdroj: Nvidia).

Tretia generácia Max-Q Tech pre optimálny pomer spotreby a výkonu

 

Tretia generácia technológií Max-Q využíva umelú inteligenciu a nové systémové optimalizácie, aby ešte viac vylepšiela výkonné herné notebooky.

Medzi inovácie patrí:

• Dynamic Boost 2.0: Spotrebu herných notebookov tradične udáva najmä CPU a GPU. Hry a kreatívne aplikácie sú však dynamické a požiadavky na systém sa mení snímok od snímku. S funkciou Dynamic Boost 2.0 sa o vybalansovanie spotreby CPU, GPU a po novom tiež grafickej pamäte stará umelá inteligencia. Tá ju rozdeľuje podľa aktuálne potreby tak, aby bol vždy zaistený maximálny výkon.

• WhisperMode 2.0: WhisperMode bol opäť navrhnutý od základov a prispôsobený na mieru každému notebooku tak, aby ponúkol ešte tichšiu prevádzku. Ako náhle je vybraný požadovaný akustický profil, WhisperMode 2.0 pomocou algoritmov umelej inteligencie optimalizuje rýchlosť ventilátorov a teploty CPU, GPU a ostatných komponentov pri zachovaní čo najlepšieho výkonu.

• Resizable BAR: Pokročilá technológia rozhrania PCI Express umožňuje CPU pristupovať naraz k celej grafickej pamäti, čo poskytuje v mnohých hrách nárast výkonu.

• NVIDIA DLSS: Nvidia Deep Learning Super Sampling využíva umelú inteligenciu a RTX Tensor jadrá k poskytnutiu až dvojnásobku výkonu pri rovnakej spotrebe. Pre jediný snímok v rozlíšení 1440p musí GPU počítať približne 4 miliónov pixelov. S využitím Nvidia DLSS je to len zlomok, čo prispieva k lepšej efektivite a vyššiemu výkonu.

Oceňovaná architektúra Nvidia Ampere a nové výhody pre hráčov

 

Nové notebookové GPU disponujú streamovacími multiprocesormi architektúry Nvidia Ampere s dvojnásobnou priepustnosťou FP32 oproti predchádzajúcej generácii. Je tak dosiahnuté výrazne vyššej výpočtovej sily a vylepšeného výkonu na jeden watt. Patrí medzi ne inovovaná dedikovaná RT jadrá a už tretia generácia Tensor jadier, ktoré poháňajú napríklad Nvidia DLSS k zvýšeniu výkonu.

V nových notebookoch nebude tiež chýbať podpora funkcií a nástrojov pre hráčov, streamerov aj tvorcov obsahu. Patrí medzi ne Nvidia Broadcast, ktorá dokáže pomocou umelej inteligencie vytvoriť streamovacie štúdio z ktorejkoľvek miestnosti, Nvidia Reflex pre zníženie latencie systému v kompetitívnych hrách, GeForce Experience s funkciami pre automatický záznam videa, zachytávanie screenshotov alebo streamovania. Tvorcovia zasa ocenia Nvidia Studio ponúkajúce akceleráciu a optimalizáciu kreatívnych aplikácií.

Notebooky pre e-šport ponúknu aj viac ako 240 snímok za sekundu

 

Takmer tri štvrtiny hráčov s notebookmi sa venujú e-športovým titulom. Vzrastá tak popularita zariadení s vysokou obnovovacou frekvenciou obrazovky, ktorých predaje sa v minulých rokoch zdvojnásobili. Cez polovicu nových modelov s GeForce RTX radu 30 ponúknu monitory s obnovovacími frekvenciami 240 Hz a vyššími.

S výkonom notebookových GPU GeForce RTX 3080 sa môžu hráči tešiť na 240 snímok za sekundu naprieč populárnymi titulmi Overwatch, Rainbow Six, Valorant a Fortnite. Vďaka Nvidia Reflex naviac dokážu latenciu systému znížiť až pod 20 ms, čím získajú možnosť rýchlejšie reagovať.

Nvidia Studio notebooky s GeForce RTX radu 30

 

S pomocou architektúry Nvidia Ampere bude renderovanie na Studio notebookoch až dvakrát rýchlejšie oproti predchádzajúcej generácii a až tridsaťkrát rýchlejší oproti CPU. Pri editácii videa bude možné pracovať s 8K RAW záznamami, využívať umelú inteligenciu k uľahčeniu pracovných postupov a redukovať čas potrebný k enkódovaniu až o 75 percent. Výhodou tiež bude až 16 GB grafickej pamäte pre prácu s rozsiahlymi materiálmi aj v niekoľkých aplikáciách naraz.

OEM partneri ako ASUS, Gigabyte, MSI alebo Razer uvedú nové Nvidia Studio notebooky osadené novými GPU GeForce RTX radu 30 a vybavené treťou generáciou technológií Max-Q.

Dostupnosť

 

Notebooky s GeForce RTX radu 30 začnú prchádzať na trhy po celom svete 26. januára 2021. V ponuke budú zariadenia od známych OEM výrobcov ako Acer, Alienware, ASUS, Dell, Gigabyte, HP, Lenovo, MSI alebo Razer. Budú tiež dostupné od lokálnych OEM výrobcov ako Aftershock, CyberPower PC, Digital Storm, Eluktronics, Falcon NW, Hasee, Maingear, Mechrevo, Mouse, Origin PC, PC Specialist, Scan, Schenker, Terrans Force a Thunderobot, XOTIC PC.

Ceny, konfigurácie a dostupnosti sa môžu líšiť v závislosti na regiónoch a partneroch.

(Zdroj: Tlačová správa Nvidia)