Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ultraľahký notebook Vaio Z má telo z tvarovaných uhlíkových vlákien

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rad počítačov a notebookov Vaio od spoločnosti Sony bol známy svojim štýlovým dizajnom a vysokými cenami. Značka Vaio bola v roku 2014 predaná a stala sa samostatnou. Teraz prichádza s novým notebookom Vaio Z, ktorého komponenty sú umiestené v tele z tvarovaných uhlíkových vlákien, no jeho extrémne nízka hmotnosť sa samozrejme odzrkadlia aj na cene.

Hoci si telo vyrobené z uhlíkových vlákien už našlo cestu v niektorých prémiových notebookoch, spoločnosť Vaio tvrdí, že jej model Z je prvým svojho druhu, ktorý používa tvarované uhlíkové vlákno. Výrobca deklaruje, že vrství tento materiál kvôli zlepšeniu pevnosti a tuhosti, a uhlíkové vlákna sú 3D tvarované a zakrivené okolo šasi notebooku. Ten sa pritom môže pochváliť hmotnosťou len 1,05 kilogramu (verzia pre japonský trh má pritom váhu len 1,01 kilogramu). Vývojári pritom dokazujú odolnosť notebooku pomocou opakovaných testov pádu z výšky 1,2 metra.

Notebook Vaio Z vyrobený z tvarovaných uhlíkových vlákien.

Notebook Vaio Z je dodávaný s procesorom 11. generácie Intel Core H s taktovacou frekvenciou 3,3 GHz s procesorom i7-11375H, ktorý v režime Turbo Boost zvýši frekvenciu až na 5 GHz. Grafické operácie má na starosti Iris Xe. Notebook podporuje osadenie až 32 GB 4 266-MHz operačnej pamäte LPDDR4 RAM a až 2 TB úložného priestoru typu PCIe SSD. Vaio Z má 14-palcový bezdotykový displej s rozlíšením 4K UHD, ktorý je pripevnený k 180-stupňovému pántu. Ten údajne umožňuje pohodlné otváranie notebooku len jednou rukou.

Notebook Vaio Z vyrobený z tvarovaných uhlíkových vlákien.

Okrem nízkej hmotnosti sa notebook pýši aj dlhou výdržou lítium-polymérovej batérie po dobu 10 hodín (hoci prezentačné video uvádza výdrž až 18 hodín). Vo výbave nechýbajú bezdrôtové technológie Bluetooth 5.1 a Wi-Fi 802.11ac, ako aj fyzické porty v podobe jedného konektora HDMI, dvoch USB -C / Thunderbolt 4 portov (s napájaním a podporou DisplayPort 4), 3,5 mm kombinovaný konektor pre pripojenie slúchadiel a mikrofónu. K dispozícii je 2-megapixelová webová kamera s integrovanou uzávierkou pre zabezpečenie súkromia a podsvietená klávesnica.

Notebook Vaio Z vyrobený z tvarovaných uhlíkových vlákien.

Pre prihlásenie sa do operačného systému môže používateľ zvoliť technológie čítania odtlačkov prstov alebo rozpoznávania tváre. Pohybový senzor prebudí stroj, keď si používateľ sadne pred neho, a potom môže použiť kameru na prihlásenie sa do systému cez funkciu Windows Hello.

To všetko má však svoju cenu a v prípade notebooku Vaio Z nie je vôbec nízka. Počiatočná cena modelu s 16 GB RAM a s 512 GB úložiskom je 3 579 dolárov. Najvyšší model s 32 GB RAM a 2 TB úložiskom stojí až 4 179 dolárov. Notebook je momentálne dostupný na predbežné objednanie.

Notebook Vaio Z vyrobený z tvarovaných uhlíkových vlákien.